Читај ми!

Кон: Школе ће следеће недеље радити по моделу сличном као до сада

Модел рада у школама наредне недеље требало би да буде спроведен "врло слично као и до сада", каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Предраг Кон је, гостујући на Телевизији Танјуг, рекао да родитељи не пријављују школама заражену децу, али и да то није довољан разлог да би могло да се размишља да се школе потпуно пребаце на онлајн наставу.

Кон је истакао да се главни проблем преношења вируса не налази у школама и додао да медицински део Кризног штаба тражи да ковид пропуснице важе 24 сата, па се тек онда, каже, може размишљати о померању распуста.

"То тек треба да се расправи на Кризном штабу, а састанак очекујемо следеће недеље", рекао је Кон.

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа препоручио је данас да се што дуже одржи непосредна настава у складу са важећим мерама и препорукама.

Како је речено Танјугу у Министарству просвете, препоруке Тима биће упућене Кризном штабу, а одлука о евентуалној промени модела наставе у појединим јединицама локалне самоуправе за следећу седмицу биће донета сутра.

Пропуснице с једне стране, са друге - убрзана вакцинација

Да би се зауставила епидемија, две ствари морају да иду паралелно - с једне стране 24 сата ковид пропуснице, а са друге убрзана вакцинација, рекао је Предраг Кон.

Како каже, чињеница је да важење ковид пропусница после 22 сата "није и неће моћи да се покаже довољним" и истакао да без озбиљних рестриктивнијих мера нема наглог опадања броја новооболелих.

"Медицински део Кризног штаба тражи да ковид пропуснице важе 24 сата и нема никакве поделе по том питању, читав медицински део то потпуно подржава", рекао је Кон.

Додао је и да поједини немири и протести који се одржавају због уведених ковид пропусница, "уопште нису битни у овом тренутку".

"Морамо обезбедити нашим здравственим радницима да могу да раде, а у оваквом темпу, они су толико засути да ће бити пропуста и немогућности заказивања кашњења неких нон-ковид стања. Имаћемо за последицу да бројимо већи број умрлих", нагласио је Кон.