Читај ми!

Преминуло још 60 особа, нових 6.748 случајева заразе – почела примена ковид пропусница

Према последњим подацима, коронавирусом у Србији заражено је још 6.748 особа међу тестираних 21.383 узорка. Од последица инфекције преминуло је 60 особа. На респираторима 282 пацијента. Почела је примена ковид пропусница у угоститељским објектима.

Почела примена ковид пропусница

Од 22 часа у угоститељске објекте може да се уђе само уз валидну ковид пропусницу.

Прочитајте шта би требало да знате пре него што кренете у кафић, ресторан или ноћни клуб.

На Kосову и Метохији скраћено време полицијског часа

Централне власти у Приштини ублажиле су мере против ширења ковида 19, тако да је скраћено трајање полицијског часа. Грађани ће од сада имати право се крећу слободно до поноћи и од пет часова изјутра, а ресторани и кафићи радиће до 23 часа увече.

Новим мерама ношење маске остаје обавезна осим у случају да сте сами у колима или са члановима уже породице, док трчите или возите бицикл.

Настава ће се редовно одвијати у свим предшколским и школским установама, укључујући и факултете, под условом да су групе од преко 50 особа смештене на највише 50 одсто просторије у којој бораве.

У образложењу за увођење нових мера каже се да је, према последњим извештајима Института за јавно здравље Kосова, епидемиолошка ситуација са ковидом 19 стабилна, али да ризик остаје јер се наставља ширење варијанта делта вируса.

Министарство просвете: Онлајн настава само ако би параметри били знатно погоршани

Министарство просвете саопштило је да одлука о онлајн настави, споменута на седници Kризног штаба, није донета и нагласило да би она могла да ступи на снагу у свим школама искључиво ако би кључни параметри показали знатно погоршање ситуације.

У српским срединама на KиМ преминула једна особа, 65 новооболелих од ковида

У српским срединама на KиМ преминула је једна особа оболела од ковида 19, док је забележено још 65 новоинфицираних коронавирусом међу тестираних 173, саопштено је из Kризног штаба у Kосовској Митровици.

Од избијања епидемије живот су од ковида 19 изгубиле 172 особе. Новопреминула особа је из Лепосавића.

Новооболеле особе су из Kосовске Митровице - 13, Звечана - 14, Лепосавића - 23, Гњилана - седам, Kосовске Kаменице - четири, Грачанице - два и Зубиног Потока и Прилужја по једна.

Укупно оболелих у српским срединама је 7.055 а активних 249 случајева.

Министарство здравља у Приштини саопштило је да је у последња 24 сата потврђено 16 нових случајева ковида -19.

У последња 24 часа нема преминулих од последица ковида. Тренутно су активна 464 случаја.

 

На респираторима 282 пацијента

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 6.748 особа од 21.383 тестирана узорка. Од последица заразе преминуло је још 60 људи.

На болничком лечењу je 6.748 пацијента, од којих су 282 на респиратору, објављено је на сајту covid19.rs.

Од почетка епидемије у Србији је коронавирус откривен код 1.092.476 особе, од којих је 9.448 преминула.

Проценат смртности је 0,86 одсто.

До сада је тестирана 6.142.335 узорака.

Вечерас, од 22 часа, у угоститељске објекте моћи ће да се уђе само уз валидну ковид пропусницу.

Као ковид пропусница свим грађанима Србије служиће дигитални зелени ковид сертификат, који су многи летос већ користили за путовање у иностранство или улазак на поједине фестивале и манифестације.

Председница Координационе комисије за инспекцијски надзор министарка Марија Обрадовић је за РТС рекла да су све инспекције укључене у надзор над применом обавезе да се у угоститељским објектима мора имати ковид пропусница. 

Иако забринутост због коронавируса расте, 38 одсто пунололетних грађана Србије, међу којима највише младих, и даље је неодлучно у погледу вакцинације, показују резултати истраживања које су у септембру спровели агенција "Ипсос", Филозофски факултет и Удружење за јавно здравље.

Девет је одсто испитаника који кажу да се сигурно неће вакцинисати, а осам одсто вероватно неће.

Док 51 одсто популације верује да би вакцинација требало да буде добровољна, 34 одсто сматра да би требало да буде обавезна за све, а 15 одсто само за одређене групе попут медицинских радника, запослених у установама социјалне заштите, просвети...