Читај ми!

Преминулo још 57 пацијената, нових 7.696 случајева заразе

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 7.696 особа од 25.161 тестираног узорка. Од последица заразе преминуло је још 57 људи. На болничком лечењу налази се 6.733 пацијента од којих помоћу респиратора дише 278 особа.

Пашалић: Вакцинација најбољи одговор

Заштитник грађана Зоран Пашалић поново је апеловао на све грађане да се придржавају прописаних мера заштите и да се вакцинишу против вируса ковид 19.

Истакао је да је то најбољи одговор за излазак из тешке епидемиолошке ситуације у којој се налази цела земља, наводи се у саопштењу.

"Ситуација са епидемијом вируса ковид 19 у Републици Србији постаје алармантна. Број заражених и број умрлих су већ дужи период веома забрињавајући и зато апелујем на грађане да се придржавају епидемилошких мера заштите и да се вакцинишу. У околностима у којима се сада налазимо вакцинација против вируса ковид 19 је најбољи одговор", поручио је Пашалић.

Истакао је да је вакцинација грађана најбржи и најлакши пут за излазак из тешког епидемиолошког стања у којем се налазе сви грађани Републике Србије, и они заражени вирусом ковид 19 али и они који болују од других болести а због ситуације са епидемијом не могу да остваре своје право на лечење.

"Право на здравље је једно од основних људских права, а његово нарушавање из било којег разлога повлачи нарушавање других права. Због тога надлежни органи Републике Србије треба да преузму све да обезбеде зајемчена права грађана кроз стварање услова за потпуно остварење права на здравље", истакао је Заштитник грађана.

Током викенда ће се разјаснити који су тестови из приватних лабораторија валидни

Од сутра, од 22 часа - у угоститељске објекте моћи ће да се уђе само уз ковид пропусницу, пи-си-ар или антигентски тест.

Током викенда ће се разјаснити који су антигенски тестови из приватних лабораторија валидни, а Влада је одлучила да ковид сертификати буду уредни и ако имате довољну количину антитела, што ће такође морати да буде доказано тестирањем, рекла је премијерка Ана Брнабић.

"Разговараћемо о неколико отворених питања, а једно од њих су и антигенски тестови код приватних лабораторија, зато што поједине приватне лабораторије користе и неке антигенске тестове који нису у складу са стандардима Европске уније. Тако да морамо да ограничимо да сви ковид сертификати који буду издати, буду у складу са ЕУ сертификатима", рекла је премијерка која је боравила у посети Севернобачком округу.

На респираторима 278 пацијената

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 7.696 особа од 25.161 тестираних узорака. Од последица заразе преминуло је још 57 људи.

На болничком лечењу су 6.733 пацијента, од којих је 287 на респиратору, објављено је на сајту covid19.rs.

Од почетка епидемије у Србији је коронавирус откривен код 1.085.728 особе, од којих је 9.388 преминула.

Проценат смртности је 0,86 одсто.

До сада су тестирана 6.120.952 узорка.

Коронавирус у Србији се интензивно шири. Расте број заражених и преминулих од последица заразе.

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша рекао је за  РТС да је ситуaција са коронавирусом у Србији тешка.

"Србија је међу првих пет држава у европском региону са највећим бројем оболелих. Прошле године знали смо бар једну заражену особу, сада знамо више од једне особе која је умрла због ковида. Знамо да вакцинисани ако се случајно заразе мање шире вирус. Вакцинација може да преокрене ток епидемије", напоменуо је Ивануша.

Због све теже епидемијске ситуације Влада је потврдила одлуку Кризног штаба о увођењу ковид пропусница за угоститељске објекте, од суботе после 22 сата.

Контрола ковид пропусница - почеће у суботу, а новчано кажњавање од понедељка.

У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену, како би, заједно са угоститељима, проверили у пракси како функционише систем.