Читај ми!

Др Кон: Број умрлих далеко већи од регистрованог, инсистирамо на рестриктивнијим мерама

Седница Кризног штаба требало би да буде одржана ове недеље, а доктор Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба, каже за РТС да медицински део заступа став да треба увести рестриктивније мере и смањити контакте, што би подразумевало скраћивање радног времена, као и то да десет дана буде отворено само оно што је витално и есенцијално.

Доктор Предраг Кон каже да је медицински део Кризног штаба имао консултације са премијерком Аном Брнабић и да инсистирају на спровођењу онога што су предложили и прошли пут.

"Од прошле седнице Кризног штаба није дошло до побољшања ситуације. Нека стабилизација се види, али на готово катастрофалном нивоу и то свакако није побољшање", наглашава доктор Кон.

Истиче да није побољшан ни обухват имунизације.

"Она се дешава, из дана у дан се вакцинише један број људи, али је то више него недовољно. Требало би најамње десет пута више", наводи Кон.

Истиче да ће у таквој атмосфери бити одржана седница Кризног штаба и да се нада да ће доћи до неких померања.

"Не може доћи до померања става медицинског дела Кризног штаба јер се он формира на основу чињеничног стања и епидемиолошке ситуације, која је ванредна, а повремено и катастрофална", упозорава доктор Кон.

Наглашава да трајни излаз само вакцинација.

"Верујем да ће бити речи о ковид пропусницама"

Доктор Кон каже да медицински део Кризног штаба заступа став да треба увести рестриктивније мере и смањити контакте, што би подразумевало скраћивање радног времена, као то и да десет дана буде отворено само оно што је витално и есенцијално.

"Истовремено смо тражили да се максимизира контрола спровођења мера уз коришћење санкција које ће се јавно објављивати. Тражили смо и да буду забрањена јавна окупљања више од пет људи - све што би спречило масовно заражавање које нам се дешава", каже Кон.

Истиче да би се са таквим мерама резултати видели брзо, али да је чињеница да би дошло само до предаха јер би без вакцинације и са попуштањем мера поново дошло до подизања броја заражених.

"Скептичан сам да ће такве мере бити усвојене, али верујем да ће о ковид пропусницама још бити речи и очекујем да ће то поступно почети да се уводи. Видећемо само како", каже доктор Кон.

Каже и да не жели да прича о аргументима који нису у вези са медицином јер епидемилози, како каже, морају да указују на катастрофалну ситуацију.

"Улазимо у шесту недељу када имамо преко 6.000 случајева дневно, што је у једном тренутку отишло и на 8.500. То се никада до сада није десило. Имамо тренутно у болницама највећи број оних у тешком стању. Ситуација је таква да нема места и да се чека сатима", истиче Кон.

"Број умрлих свакако далеко већи од регистрованог"

Доктор Кон напомиње да долази зима, која је, иначе, погодна за респираторне вирусе, као и сезона слава, што је, такође, прилично неповољно.

Истиче да се престало са поштовањем мера и да се прошле године у ово доба схватало да није време за славља, али да тренутно не изгледа да ће поново бити тако.  

"Не можемо без озбиљних размишљањима о контактима и озбиљног поштовања мера да очекујемо да ће ово да се заустави", упозорава доктор Кон.

Каже да је број умрлих свакако далеко већи од оног који се региструје, што је последица различитих начина праћења.

"Једно је оно што се региструје у току самог догађаја, а друго су накнадне статистичке анализе на основу вишка смртности. Не може да се мења метод и да се подаци из другог убацују у први, а и корсите се подаци који су доступни и у складу са законом. Ипак, да неко не мисли да се разликујемо - умирање је и код нас на нивоу сличном као и у многим другим деловима света", наглашава Кон.

Каже да вирус тражи простор међу осетљивима и да их налази међу онима који имају највише контаката - невакцинисани старости између 30 и 55 година.

"Најмање су вакцинисани они испод 30 година и они ће тек најмасовније да се заражавају јер вирус стално тражи простор. Посебно то важи и за младе од 12 до 18 година. Формира се нека врста вршњачке солидарности што је потпуно наопака ствар. Ствара се утисак да је кул бити невакцинисан", каже доктор Кон.