Читај ми!

Преминуло 50 пацијената, зараженe још 6.424 особe - казне за тржне центре због непоштовања мера

Према најновијим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 6.424 особe од тестираних 21.545 узорака. Од последица заразе преминуло је још 50 особа. На респираторима се налази 289 пацијената.

Др Удовичић: Најтежа борба за животе млађих од 50 година

Проценат вакцинисаних испод 50 година веома је мали и они су нам најтежи пацијенти, они највише завршавају на јединицама интезивне неге, то су најтеже борбе за њихове животе и најтежи разговори са њиховом родбином, изјавио је за Танјуг директор ВМЦ Карабурма пуковник др Иво Удовичић.

"Како расте старосна доб тако расте и проценат вакцинисаних, што опет значи да нам је старија популација опет поново угрожена јер њихов имунитет није толико добар да би направио добар одговор на вирус, али и у тој популацији је јасна разлика, свега једна трећина пацијената старије доби су вакцинисани, док су две трећине невакцнисани", рекао је Удовичић.

Што се тиче млађих пацијената то су пацијенти без икаквих претходних болести, потпуно здрави, међутим када добију вирус то су најчешће најтеже клиничке слике.

"Труднице су најосетљивија категорија популације и оне су најугроженије у том смислу без обзира колико се чувају, овде смо имали једну младу породиљу иза које је остала беба од три месеца, она је преминула пре 10-ак дана, имала је само 26 година", казао је Удовичић.

Заштитник грађана апелује на солидарност грађана у борби против пандемије

Заштитник грађана Зоран Пашалић апеловао је данас на грађане Републике Србије да покажу солидарност у борби против ковид-19 тако што ће се придржавати прописаних мера и што ће се вакцинисати и апеловао на надлежне органе који прописују и спроводе мере заштите да одложе на одређени период све врсте масовних окупљања. 

"Због великог броја оболелих ситуација у нашем здравственом систему је веома тешка и зато апелујем на солидарност грађана у борби против пандемије. У овој ситуацији се не поставља само питање оболелих од ковид-19 већ свих болесних у Републици Србији којима се, из објективних разлога, ограничавају људска права и који не могу да се лече", изјавио је Пашалић.

Пашалић је рекао и да никада није био за примену строгих мера које би ограничавале људска права, али да је видно да се многи грађани не придржавају мера заштите и не верују да је ковид-19 смртоносан.

"Цитираћу уваженог колегу омбудсмана Црне Горе да многи грађани не верују у ковид-19 све док не виде ковчег у свом дворишту. И зато још једном апелујем на грађане да се придржавају мера заштите, да се не опуштају јер је сваки нови сој другачији од претходног и посебно их молим да се вакцинишу како би, у случају да се заразе вирусом, прошли са што блажим последицама", навео је Пашалић.

Заштитник грађана је упутио и критику надлежним органима који прописују и спроводе мере заштите због тога што су у овако тешкој ситуацији омогућена масовна окупљања грађана.

"Такође, тражићу одговорности и инспекцијских служби јер је Заштитник грађана добио многе притужбе грађана да се прописане мере заштите не поштују и да се примена ових мера строго контролише", рекао је Пашалић.

Кажњени тржни центри у Београду, Новом Саду, Крагујевцу због кршења мера

Тржни центри у Београду, Новом Саду и Крагујевцу кажњени су са по 300.000 динара због непоштовања епидемијских мера, потврђено је РТС-у у Влади Србије.

У Београду су кажњени Ада мол, Делта сити, Ушће и шопинг центар у Рајићевој, док су у Новом Саду кажњени Биг и Променада.

У Крагујевцу су са по 300.000 динара кажњени тржни центри Космос и Рефлекс, као и одговорна лица са по 50.000.

Такође, у том граду казна од 30.000 динара изречена је чувару у Плази, а са 5.000 кажњена је радница у месари у Дису због тога што није носила маску.

Вучић: Наша фабрика вакцина напредује

Председник Србије Александар Вучић објавио је на Инстаграму да напредује изградња фабрике за производњу вакцина кинеске компаније Синофарм у Земуну.

"Наша фабрика вакцина напредује! Данас је 36. дан како смо почели да је градимо и са нестрпљењем чекам да почне производни процес како бисмо имали сигурне количине вакцина за наше грађане, али и за наше пријатеље у региону", навео је Вучић на Инстаграм налогу "будућностсрбијеав".

Уз то је објавио фотографије са градилишта.

У Београду 1.701 новозаражени, у 10 градова троцифрен број

У Београду је у последња 24 сата потврђен 1.701 случај коронавируса, од укупно 6.424 новозаражена широм Србије, а десет градова бележи троцифрен број оболелих.

У Новом Саду регистровано је 387 нових случајева, у Нишу 249, а у Крагујевцу 163.

Следе Краљево са 138 новозаражених, Чачак са 135, Панчево са 130, Крушсевац са 116, Лесковац са 110, Суботица са 103 и Смедерево са 101 новим случајем коронавируса.

Мање од 100 новооболелих бележе Шабац, са 91 новим случајем, Зрењанин са 80, Ваљево и Пожаревац са по 71 и Зајечар са 70 новозражених.

Остала насељена места имају мање од 70 позитивних случајева коронавируса.

Тестирано 21.545 узорака, на респираторима 289 пацијената

У Србији су у последња 24 сата потврђена 6.424 нова случаја коронавируса од 21.545 тестираних узорака.

Од последица коронавируса преминуло је још 50 особа.

На респираторима широм Србије налази се 289 пацијената.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.037.707 случајева коронавируса, међу 5.964.658 тестираних узорака.

Од последица инфекције преминуло је 8.996 људи.

Проценат смртности је 0,87.

Епидемијска ситуација у Србији је и даље озбиљна. Расте број хоспитализованих, а из ковид болница упозоравају да су капацитети готово попуњени и да је 90 одсто пацијената невакцинисано.

На то колико је епидемијска ситуација у нашој земљи озбиљна, упозорава и податак да се у Институту за мајку и дете тренутно налази четворо ковид позитивне деце, а њих троје је на респираторима.

Проф. Владислав Вукомановић каже за РТС да су деца која су на респиратору животно угрожена.

"Размишљање моје дете сигурно неће да се зарази, није добар начин размишљања", поручује доктор Вукомановић.

У другој дечјој клиници - Дечјој клиници Клиничко болничког центра "Др Драгиша Мишовић" су 24 ковид позитивна малишана, а многи имају обострану упалу плућа. 

Градоначелник Београда и некадашњи директор Тиршове клинике Зоран Радојичић изјавио је данас да га јако брину подаци о броју деце оболеле од ковида 19 и указао да су клиничке слике код њих далеко теже него раније

Лекари поручују - поштујте превентивне мере и вакцинишите се, а Министарство здравља саопштило је да грађани на број телефона 064 88 11 405 путем апликације Вибер могу да пријаве лекаре који пацијентима не препоручују вакцинацију, без јасног, оправданог и конкретно наведеног медицинског разлога.

Од понедељка, 18. октобра, комбиновани модел наставе примењује се у средњим школама у три локалне самоуправе, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Непосредна и онлајн настава спроводиће се у средњим школама у Београду, Врњачкој Бањи и Шапцу.

У свим осталим основним и средњим школама у Србији се примењује први модел организације образовно-васпитног рада, који подразумева непосредну наставу у школама.