Читај ми!

Троје ковид позитивне деце на респираторима, Вукомановић: Размишљање моје дете сигурно неће да се зарази, није добро

У Институту за мајку и дете тренутно је четворо ковид позитивне деце, а њих троје је на респираторима. Имају 17 и 15 година, а најмлађа је беба од пет месеци. Проф. Владислав Вукомановић каже за РТС да су деца која су на респиратору животно угрожена. "Моје дете сигурно неће да се зарази, није добар начин размишљања", поручује доктор Вукомановић.

Проф. др Владислав Вукомановић истиче да је сваки пацијент који је на респратору животно угрожен.

"Тако и у овом случају 17-годишњи дечак који је гојазан, девојчица од 15, односно 16 година, без неких коморбидитета и петомесечно одојче", каже Вукомановић.

На питање да ли је ово први пут да су деца на респиратору, доктор каже да је сада другачији клинички образац манифестације инфекције код деце.

"Пре само шест месеци доминантни, када је реч о тежини болести, били су болесници са мултисистемским инфламанторним синдромом. Ми смо их имали овде око 55, нешто можда и више. Сви су излечени и надамо се потпуно здрави", наводи Вукомановић.

Истиче да се сада ради са пацијентима са тешким упалама плућа.

"Сва три ова болесника на респиратору имају тешке упале плућа и примљен је пре 48 сати један болесник који има упалу срчаног мишића и упалу срчане кесе – значи разнолике и веома тешке акутне манифестације ове болести", додаје доктор.

"Оно што је најважније је прекинути тај ланац преношења инфекције и кружења вируса у популацији. Како кажу епидемиолози, то је могуће ако се вакцинише 70 или 80 одсто популације. Када се то буде десило, онда ће и кружење вируса, па и број заражених, знатно пасти, а самим тим и број оболеле деце", наводи Вукомановић.

Истиче да порастом броја заражених међу одраслима, расте и број заражене деце.

"Оно што је лоша вест, да не кажем аларамантна вест, је да деца сада испољавају веома, веома тежак облик болести. Размишљање моје дете сигурно неће да се зарази, није добар начин размишљања. Прво родитељи вакцинишите се сви, а одобрена је и вакцинација деце од 12 до 18 година, посебно за угрожене групе болесника код којих болест може да буде тешка", поручује доктор Вукомановић.

У другој дечјој клиници – Дечјој клиници Клиничко болничког центра "Др Драгиша Мишовић", сада су 24 ковид позитивна малишана, а многи имају обострану упалу плућа.