Читај ми!

Лончар о лекарима који су против вакцине: Ићи ће на Суд части

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће лекари који својим пацијентима кажу да не приме вакцине ићи на Суд части Лекарске коморе Србије и тако, вероватно, наводи, изгубити лиценцу.

Говорећи о лекарима који су против вакцина, Лончар је рекао да ће Лекарска комора Србије покренути процес и пријаву за угрожавање здравља и живота људи када неки лекар каже пацијенту да не треба да се вакцинише.

Додао је да ће у том случају лекар ићи на Суд части при Лекарској комори Србије и да то значи да ће онда "вероватно изгубити лиценцу".

"То је одлука струке, а чланови Лекарске коморе Србије су сви лекари у Србији. Подржавам ту одлуку, то је нешто неминовно", рекао је Лончар.

Када је реч о епидемијској ситуацији, министар је рекао да заражене деце има много и да тај број расте из минута у минут.

Навео је да тренутно нема ни породице ни школе где неко дете није позитивно на ковид. 

Лончар је рекао да деца боље подносе инфекцију и имају нешто блаже клиничке слике, али истакао је да су млађи такође преносиоци и могу да пренесу заразу старијима.

Министар је, одговарајући на питање новинара, рекао да је најкритичније у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, где, како каже, не падају бројеви новооболелих.

"Рачунајте да је свуда критично. Имамо проблем на нивоу целе Србије", рекао је Лончар испред Универзитетске дечје клинике "Тиршова".

Министар је рекао и да "нема теоретске шансе" да ће ускоро нека ковид болница изаћи из таквог система лечења.

"На ивици смо да Земунску болницу ставимо у ковид систем, таква је ситуација", истакао је Лончар.

Рекао је и да велики број људи, који нису ковид позитивни, трпе чекајући да дођу до лекара и додао да је једино решење у масовној вакцинацији.

"Питање тренутка када ће се увести ковид пропуснице"

Лончар је изјавио је да је питање тренутка када ће се у Србији увести ковид пропуснице, јер, како каже, разлог је једноставан, а то је спасавање људских живота.

"Сматрам да ћемо морати, пре или касније, да дођемо до ковид пропусница. У великој већини земаља то функционише и ради", рекао је Лончар.

Сматра да неће бити никакав проблем да се ковид пропуснице контролишу и да ће инспектор методом случајног узорка издати пријаву објекту који не буде поштовао ту меру.

"Залагаћу се да то буде озбиљна казна која ће их одвикавати од тога", нагласио је Лончар и додао да је сваки кафић, ресторан, биоскоп одговоран за себе, те да они треба да пусте људе унутра уколико су вакцинисани или имају негативан антигенски или пи-си-ар тест.

Лончар је у Тиршовој разговарао са др Мартином Костолнијем, светски познатим кардиохирургом из Лондона, који је претходних дана заједно са српским колегама обавио три операције у тој здравственој установи.