Читај ми!

Преминулa још 51 особа, нових 6.699 случајева заразе

Према последњим информацијама, од последица инфекције коронавирусом у Србији је преминула 51 особа. Коронавирус је потврђен код још 6.699 људи од тестираних 22.314 узорка. На респираторима је 288 пацијената.

У Београду скоро 59 одсто вакцинисаних

У Београду је скоро 59 одсто вакцинисаних. Данас је на Сајму била већа гужва за вакцинацију, али, како сазнаје Београдска хроника, то је било због мањег броја медицинског особља које даје вакцине.

Гужва је трајала 45 минута док није дошла замена.

На вакциналним пунктовима у Београду до сада је дато више од милион 890.000 доза вакцина, највише кинеске - милион и 42.000, "Фајзерову" је добило скоро 514.000 људи, вакцину "спутњик" готово 219.000, а "Астра Зенекину" 118.000.

На респираторима 288 пацијента

У Србији је у последња 24 сата потврђено 6.699 нових случајева корона вируса, од 22.314 тестираних узорака.

Од последњег пресека, од последица заразе преминула је 51 особа.

На респираторима је тренутно 288 пацијената од укупно 6.597 хоспитализованих особа.

Од почетка епидемије у Србији је регистровано 1.024.497 случајева коронавируса, а преминуле су 8.892 особе.

Последњих дана из ковид болница поручују да је мањи број пријема него отпуста или је тај број изједначен.

Лекари поручују да је вакцинација пут за смањење притиска на здравствени систем. 

У последња два дана две породиље су умрле од последица инфекције коронавирусом. Обе су биле невакцинисане. Тиме се број умрлих трудница и породиља од почетка године попео на десет.

Професор Предраг Саздановић, државни секретар у Министарству здравља, за РТС је рекао да је изабрани лекар онај коме пацијент верује и да они имају законску обавезу да препоруче вакцинацију, а да је на пацијенту да ли ће препоруку прихватити.

Саздановић је рекао да ће "први гинеколог акушер који буде добио пријаву јер није препоручио вакцинацију и изазвао болест са смртним исходом, опаметити све остале лекаре да то учине".

Вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер каже за РТС да овакво непоштовање мера и слаб одзив на вакцинацију воде само у дубиозу и даље проблеме.

Сматра да ће се агонија, уз овакво понашање, продужити, а да се незнатно смањење лако надокнади.