Читај ми!

Саздановић: Обавеза лекара да препоруче вакцину, ван радног места могу да имају своје мишљење

Професор Предраг Саздановић, државни секретар у Министарству здравља, каже за РТС да ће први гинеколог акушер који буде добио пријаву јер није препоручио вакцинацију и изазвао болест са смртним исходом, опаметити све остале лекаре да то учине.

Предраг Саздановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да пре сваке приче треба разјаснити неколико чињеница.

"Да, вирус постоји, многи још негирају да постоји. Ако сад није јасно, кад ће бити јасно. Да, вирус убија, поготово ризичне групе, што су и труднице. Трећа ствар: да, постоји вакцина која брани од најтежих облика. Четврто: не, нико није умро од вакцине против ковида. То не постоји. Да то рашчистимо", истакао је Саздановић.

Подсећа да је крајем марта – почетком априла удружење гинеколога у Србији, на препоруку СЗО и других светских организација, дало препоруку о вакцинацији трудница.

"Ствар је једноставна, нећемо само да причамо о трудницама, него о свима. Законска обавеза у примарној заштити изабраних лекара је – да ли се ради о старијима, деци, трудницама – да прате препоруке и препоруче вакцинацију. Ако то не ураде, сносиће кривичну и материјалну одговорност за нешто што су учинили или нису. Само их подсећам, они знају своје обавезе. О етичности и Хипократу не желим да говорим", наглашава Саздановић.

Истиче да струка мора да се уозбиљи и да "на радном месту мора да поштује оно што је држава прописала".

"Можете имати мишљење своје, али ван радног места. Овде је реч о одговорности", сматра државни секретар Министарства здравља.

Понавља да је изабрани лекар онај коме пацијент верује додајући да они имају законску обавезу да препоруче, а да је на пацијенту да ли ће препоруку прихватити.

"Овај вирус је у овом таласу напао труднице. Шта мислите, да вирус мутира, а веома је мутаген, и нападне дечју популацију, школску? Шта ако у неком таласу будемо имали вести о деци која нису заштићена а преминула?", упитао је Саздановић.

Истакао је да "први гинеколог акушер који буде добио пријаву јер није препоручио вакцинацију и изазвао болест са смртним исходом опаметиће све остале лекаре да то учине".

"Порука је јасна: радите свој посао професионално, ваш посао је да препоручите вакцину, а лично мишљење је да ли верујете или не", навео је државни секретар Министарства здравља.

Говорећи о здравственом стању бебе чија је мајка преминула од последица ковида у Крагујевцу, Саздановић каже да је умерени оптимиста.

"Беба је стабилна, имамо умерени оптимизам, добија на тежини, има око 1.650 грама, кисеоник је смањен, морамо бити опрезни. Ово је нова ситуација, беба је негативна, дајте времена да све ово буде како треба", рекао је Саздановић.

Додаје да је већ данима више од 30 одсто узорака позитивно од укупног броја заражених, што је много и ствара притисак на здравствени систем.