Читај ми!

Која је разлика између бустер и треће дозе, објашњава председница Националног комитета за вакцинацију

Проф. др Љиљана Марковић Денић, председница Националног стручног комитета за имунизацију, каже за РТС да за сада нема података о томе који је профил невакцинисаних људи и напомиње да је бустер доза вакцине она која се даје после шест месеци, а да је трећа доза она коју примају особе са ослабљеним имунитетом, најмање 28 дана након друге дозе.

Љиљана Марковић Денић је истакла да је Национални стручни комитет формиран пре много година, а сада је, с овом пандемијом, добио пуни значај.

"То је једно независно тело састављено од експерата из разних области. Пратимо литературу и на основу најбољих доказа из литературе дајемо препоруку Влади за разне аспекте имунизације, у овом случају за ковид", истиче др Марковић Денић.

Наводи да су у понедељак после подне СЗО и ЕМА рекле да је бустер доза она која се даје шест до осам месеци од друге дозе, а трећа је додатна доза, у оквиру примарне вакцинације. То је доза за особе које имају ослабљени имунитет и они би требало да је приме у оквиру примарне вакцинације, најмање 28 дана после друге дозе.

"Ми смо такву препоруку и дали и она ће се вероватно усвојити", истиче др Марковић Денић.

Напомиње да се старија генерација добрим делом вакцинисала и да сада треба подстаћи млађе генерације.

"Приближити им ставове стручњака, то може да их охрабри да приме вакцину", каже докторка.

За сада, каже, нема података о томе ко су они који се нису вакцинисали.

"Знамо да је много мањи проценат вакцинисаних младих особа. Наши студенти на Медицинском факултету су у јако великом проценту вакцинисани. Они прошле године нису имали наставу, а схватили су да не могу да буду лекари ако немају директну вежбу. То им је мотив да могу да приђу пацијенту и да га заштите", каже епидемиолошкиња.

Колективни имунитет је, указује, питање које постоји већ више од једног века.

"Немамо баш тачне податке за ковид, али вероватно је 70 или 80 одсто вакцинације потребно да бисмо то достигли", додаје.

Према њеним речима, Национални стручни комитет је препоручио да бустер доза буде иста као претходне две.

"Остављено је да, ако неко жели, може да прими и неку другу вакцину", закључила је др Љиљана Марковић Денић.