Читај ми!

Труднице и вакцине, др Ана Митровић: Додатни страх због различитих информација и нејединства струке

Начелница Дневне болнице у "Народном фронту" Ана Митровић рекла је за РТС да се труднице могу вакцинисанти против ковида и у првом триместру трудноће, а што је трудноћа старија, ризик од инфекције и развоја теже клиничке слике је већи. Дневно имамо неколико порођаја ковид инфицираних трудница, али нема тешких клиничких слика, рекла је др Митровић.

У претходној недељи ковид 19 је однео много живота. Међу њима и једне породиље и једне труднице.

Гинеколози апелују да и труднице треба да се вакцинишу против ковида, па се поставља пиитање зашто се више плаше вакцине него болести. 

Професорка Ана Митровић, начелница Дневне болнице на Клиници "Народни фронт" и председница Републичке стручне комисије за биомедицински потпомогнуту оплодњу, пита како мислимо да се не заразимо ако не поштујемо мере и нисмо вакцинисани.

"Свако ће пре или после бити заражен овим вирусом. Бојим се да је основни разлог и одговор на питање нејединство струке. То што су различите информације на различитим местима доступне општој популацији, а посебно групи као што су труднице – свака дилема, нејасноћа и наше двоумљење прави код њих још додатан страх и дилему да ли треба да се вакцинишу или не", рекла је др Митровић, гостујући у Дневнику РТС-а.

У контакту са трудницама каже да нема проблем неповерења, јер труднице инсистирају да их упути где, када и на који начин треба да буду вакцинисане.

"Моје лично искуство се до сада са свим вакцинисаним трудницама уклапа у оне препоруке које смо могли да добијемо од Ројал колеџа из Енглеске и Америчког колеџа за гинекологију, чије смернице смо од почетка пратили, које кажу да треба подржати и промовисати вакцинацију код трудница, не само код високоризичних, код трудноће компликоване дијабетесом, хипертензијом – него и код наизглед здравих трудница, треба препоручити вакцинацију, а то је у овом тренутку најбоља препорука за Фајзерову вакцину", рекла је др Митровић.

Митровићева каже да нема ограничења када се даје. Трудноћа због посебног имунолошког статуса чини трудницу осетљивијом на вирусе, посебно респираторне вирусе.

"Први и најважнији проблем везан за ковид инфекцију у трудноћи је да страдају плућа и да труднице имају мању сатурацију, отежано дисање, самим тим вакцина ће их заштитити од те основне компликације", напомиње докторка.

Објашњава да се могу вакцинисанти и у првом триместру трудноће, што је трудноћа старија ризик од инфекције и развоја теже клиничке слике је већи.

"Препоруке су да се вакцинишу од 13. недеље па до 28, 30. или 32. да би успеле да приме другу дозу док су трудне, а моја препорука би била да се држимо препорука одређених светских удружења да то буде између 12. и 20. недеље да би труднице ушле у позни други и трећи триместар који је најризичнији – заштићене са адекватним нивоом антитела", каже она.

Сезонски грип и вакцине

"У овом тренутку светске препоруке су да нема одлагања ни вакцине против сезонског грипа уколико је неко примио вакцину против ковида – може и унутар 14 дана од те вакцине примити вакцину против сезонског грипа, што су последње препоруке Ројал колеџа", рекла је Митровићева.

Подвлачи да било која вакцина која је добила дозволу неће негативно утицати на плодност мушкарца и жене – не изазивају стерилитет, штите опште здравље, па самим тим и репродуктивно.

"Млади људи не треба да се плаше вакцине због тога што ће сутра имати неки проблем. Препоруке су да уколико неко лечи неплодност, не треба да одлаже процедуру вантелесне оплодње чак ни за месец дана, пошто смо у почетку препоручивали да се прими вакцина и ревакцина и да се иде у процедуру после месец дана. Сада нема ни тих ограничења, апсолутно се подржава вакцинација, посебно се наглашава потреба за вакцинацијом пацијената који се лече од стерилитета да се у току лечења и у самој трудноћи не би десила инфекција", истакла је Митровићева.

Стање у "Народном фронту"

"У овом тренутку у Народном фронту је пик када је у питању број трудница и породиља које се јављају са позитивним антигенским тестом, а онда потврђеним пи-си-аром, имамо дневно неколико порођаја ковид инфицираних трудница, нема тешких клиничких слика. Никада не знате искуства из других центара, где су труднице умрле, оне су од једне благе клиничке слике развиле тешку слику која је завршила стављање на респиратор и смртним исходом", истакла је Митровићева.

Према њеним речима, физиолошка трудноћа није болест, али ово су околности пандемије.

"Апелујем да избегавамо превелику активност и боравак у просторима са више људи, слободне нека буду активне на отвореном, морају и у кућним условима, где деца нису вакцинисана, и не знају праву тежину болести, да воде рачуна да се носе маске и обезбеди проветравање и дистанца", рекла је докторка.

"Колико пута ћемо говорити, колико год да афирмативно подржавамо вакцинацију, само један излазак неког од колега који ће рећи супротно, имам осећај да сруши све добро што смо рекли, али када се деси лош исход, када трудница умре, питам се ко је онда одговоран", закључила је Ана Митровић.