Читај ми!

Лађевић за РТС: Вакцинисани прелазе улицу на зелено, невакцинисани претрчавају на црвено

Шанса да дођете у веома критично стање, да завршите на респиратору, уколико сте вакцинисани, јесте мала, рекао је професор Небојша Лађевић из УКЦС. Додао је да је то разлика као да вакцинисани прелази улицу на пешачком, на зелено светло, а невакцинисани претрчава на црвено у пуном саобраћају.

Руководилац Центра за анестезиологију и реаниматологију УКЦС, проф. др Небојша Лађевић, рекао је за РТС да су Инфективна клиника и Ковид болница у Батајници изузетно оптерећене и да се може рећи да се тражи место више.

"Капацитети су попуњени и углавном колико се отпусти пацијената из ових болница кући, толико се нових пацијената сваког дана прими", истакао је Лађевић.

Додао је да у овом таласу епидемије има све више пацијената који захтевају механичку потпору и да ће данас бити одржан састанак како би се отворило шесто одељење интензивне неге у Батајници са нових 20 кревета, чиме ће се број кревета на интензивној нези повећати на 120.

"Морам рећи да по одељењима, полуинтензивним негама имамо велики број пацијената који дишу уз помоћ неинвазивне вентилације, тако да се тај број пење на сигурно 180 пацијената", казао је Лађевић.

Истакао је да у ковид болници у Батајници и на Инфективној клиници готово сви пацијенти дишу уз помоћ потпоре кисеоника, али да се разликују степени потпоре.

"Потребно обратити пажњу на ревакцину" 

Лађевић је навео да се показало да нема правила и да сви могу да оболе, али да је највећи број пацијената који су витално угрожени и имају тешку клиничку невакцинисани.

"Имамо ту и пацијенте који су давно вакцинисани, где имамо један пробој имунитета, те је потребно обратити пажњу на ревакцину, на поновно постизање нивоа антитела и свакако да има изузетно мали број пацијената који су вакцинисани редовним путем, али из било ког разлога, било зато што су примали неку другу терапију, зато што им је имуни систем такав да нису одговорили на вакцинацију, али се они не налазе у јединицама интензивног лечења, нису на респираторима, већ се једноставно налазе под неким блажим надзором", казао је Лађевић.

Говорећи о симптомима, Лађевић је казао да се не разликују у односу на претходне таласе, али и да има више пацијената са тежом клиничком сликом.

"Можемо врло лако претпоставити да имамо корону, уколико дође до губитка мириса. Има и неких других симптома, стомачних симптома, дијареја као почетак самог ковида, али свакако да су температура, кашаљ, малаксалост први симптоми на које треба обратити пажњу", истакао је Лађевић.

Напоменуо је да је превенција много боља него лечење и да је значајније да се придржавамо епидемијских мера, да се вакцинишемо, а уколико смо заражени, да је најбитније да се на време јавимо.

"Не треба изгубити тих првих пет, шест, седам дана лечећи се самостално, па се онда јавити у болницу. Ту је губитак времена веома значајан", казао је Лађевић.

Истакао је да мотивација људима који не верују у коронавирус може да буде то што лекари, професори Медицинског факултета, који учествују у лечењу, поручују да се разликује стање између оних који су вакцинисани и оних који нису вакцинисани.

"Шанса да ви дођете у веома критично стање, да завршите на респиратору, уколико сте вакцинисани, јесте мала. Можда пластично да представимо, то вам је разлика као да вакцинисани прелази улицу на пешачком, на зелено светло, а невакцинисани претрчава на црвено у пуном саобраћају. Толика вам је разлика у шанси да завршите са тешком клиничком сликом", поручио је Лађевић.