Читај ми!

Дарија Кисић Тепавчевић: Ми итекако имамо мере које су на снази, вакцинација нема алтернативу

Министарка за рад и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић позвала је грађане да се вакцинишу, указала на то да постоје мере које су на снази, а да вакцинација нема алтернативу.

Дарија Кисић Тепавчевић, чланица Кризног штаба и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, рекла је у Дневнику РТС-а да je погрешно да се у овом моменту говори као да не постоји ниједна мера у борби против коронавируса и навела да су то мере које важе на уласку у земљу, као и оне за све затворене просторе, за тржне центре, школске и предшколске установе…

Упитана треба ли очекивати рестриктивније мере, рекла је да је ту одговор врло једноставан – вакцинација, вакцинација и вакцинација.

"Нема алтернативе за вакцинацију. Ми итекако имамо мере које су на снази, имамо инспекције које су на терену по читавој Србији, али немамо полицајце за сваког од нас. Имамо раст броја вакцинисаних, али немојте да дочекамо да нам се неки члан породице разболи или не дај боже умре да би били свесни колико је вирус опасан. Апелујем на све грађане да се вакцинишу, јер једино вакцинација спасава животе", поручила је министарка.

У време епидемије коронавируса, почела је још једна школска академска година. Да би практичну наставу спроводили како треба, Наставно-научно веће Медицинског факултета у Београду одлучило је да и наставници и сарадници и студенти морају да поштују и спроводе неопходне превентивно-епидемиолошке мере.

"Медицински факултет није увео ковид сертификате" 

Министарка је објаснила да је извођење практичне наставе на Медицинском факултету специфично, јер се та врста наставе не изводи у Деканату или некој згради која је специјално опредељена за ту наставу.

"Она се изводи у болницама и клиникама где се налазе пацијенти. Самим тим, студенти медицине су у односу на своје вршњаке и студенте других факултета у повећаном ризику да дођу у контакт са проузроковачима многих болести, а исто тако су у већем ризику и да пренесу инфекцију другима. Зато за студенте медицине постоје правила и невезано од ковида 19", нагласила је министарка.

Објаснила је да Медицински факултет није увео ковид сертификате, већ је увео да пре уласка на место где се врши практична настава треба доставити потврду која са високом вероватноћом показује да студент у том моменту није носилац инфекције или потврда да је прележао ковид 19.

"Јако је битно нагласити да уколико неки студент има контраиндикације у вези са примањем вакцине, привремено или трајно, у том случају трошкове тестирања сноси држава", наводи Дарија Кисић Тепавчевић.

Велика већина студената медицине је већ вакцинисана, наводи министарка, која очекује да ће то урадити и остали у наредном периоду.

Што се тиче социјалних установа и домова за старе, она је навела да је у овом моменту код 302 особе потврђено присуство вируса. "Ради се о најстаријим суграђанима, са хроничним болестима, али који су углавном вакцинисани и управо због тога имају благе форме болести", истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.