Читај ми!

Број преминулих од ковида прешао 8.000, све више болница поново у црвеним зонама

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 911.066 особа, а забележен је 8.051 смртни случај, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Србију стигао нови контингент "Фајзера"

У Србију је стигао нови контингент Фајзер вакцина, саопштило је Министарство здравља.

Реч је о редовној испоруци од 99.450 доза вакцина које су данас стигле на Торлак.

У Новом Пазару хоспитализоваа 174 пацијента

У протекла 24 часа у новопазарски регионални ковид центар на болничко лечење примљено је још 20 пацијената, а отпуштен је један тако да је тренутно број хоспитализованих 174.

На респираторима се налази 10, а на хај-флоу апаратима девет пацијената.

Битку са коронавирусом изгубиле су две особе.

Укупан број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар је 230, 91 први и 139 контролних. 

На факултетима комбинована настава

На већини универзитета ове недеље почиње нова академска школска година. Настава ће се одвијати по комбинованом моделу - практични део у просторијама факултета, а теоријски онлајн.

То је и препорука Сената Универзитета у Београду, а факултети ће организовати предавања у складу са епидемијском ситуацијом.

Медицински факултет у Београду је донео посебна правила за присуствовање практичној настави - само вакцинисани или са негативним пи-си-ар тестом не старијим од 72 сата. 

Ђерлек за РТС: Разговара се о ковид пропусницама, чека се финална одлука

Очекује се да ће седница Кризног штаба бити одржана ове седмице, на столу је одлука и о ковид пропусницама.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да су "пропуснице на столу", да се о томе разговара и да се чека финална одлука.

"Финална одлука није одобрење Кризног штаба већ се бира најбољи модел шта ће обухватити ковид пропуснице, да ли само оне три ствари – барови, кафићи и ноћни клубови или још нешто додатно. Поента је да се одабере оно што ће најбоље утицати на успостављање контроле над епидемијом", истакао је Ђерлек. 

У последњих седам дана се заразило 500 Лозничана, шире се капацитети у Општој болници

У протеклих месец дана у Лозници расте број новозаражених коронавирусом, а у последњих седам дана присуство коронавируса потврђено је код 500 Лозничана, а упала плућа дијагностикована код 200 људи. У тријажну амбуланту се у протеклој седмици јавило више од 2.000 пацијената.

Због све већег броја људи који захтевају преглед лекара, у тријажној амбуланти је удвостручен број лекарских тимова, а шире се и болнички капацитети за ковид пацијенте.

Начелник Службе ургентног пријема болнице у Лозници, Милорад Тадић, рекао је за РТС да је у Општој болници хоспитализовано 88 пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом. Додао је да се седам пацијената налази на механичкој вентилацији, њих пет је интубирано, а два пацијента су на неинванзивној вентилацији.

"Дневно имамо између осам и десет хоспитализација. Не можемо да отпустимо толико пацијената, тако да смо морали унутрашњом реорганизацијом, како просторија, тако и кадра да изнађемо решење", казао је Тадић.

Нагласио је да се у односу на талас у децембру променила старосна структура пацијената и да већина хоспитализованих има између 40 и 60 година.

"Поражавајућа је чињеница да је од 88 хоспитализованих пацијената само 18 њих комплетно вакцинисано. Од седам пацијената који су на механичкој вентилацији, само је један вакцинисан. Мислим да то довољно говори у прилог чињеници да се треба вакцинисати и да је бесмислено поставити питање да ли се треба вакцинисати", истакао је Милорад Тадић.

Додао је да је у последњих месец дана примећен тренд пораста вакцинације трећом дозом, а да одзив млађих на вакцинацију није задовољавајући.

Још 119 заражених у Пчињском округу, троје преминуло

Према новим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на коронавирус претходног дана тестирано је 340 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 119 њих заражено.

Од овог броја 81 је из Врања, 23 из Сурдулице, 13 из Владичиног Хана и по један из Бујановца и Босилеграда.

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављено је 240 прегледа, од чега је 118 првих. У дечјој ковид амбуланти прегледана су 53 детета.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализована су 142 пацијента, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, а кисеоник прима 61 пацијенат. На болничко лечење примљено је 10 пацијената, два су превезена у Крушевац.

Три пацијента су преминула, саопштавају из тог здравственог центра.

У Србији 5.811 хоспитализованих пацијената

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 5.811 хоспитализованих пацијената. На респираторима се налази 217 особа.

Према последњем пресеку, још 43 пацијента преминула су од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 5.389 особa, од 15.679 тестираних.

Из дана у дан се повећава број пацијената у црвеним зонама.

Зато се све више установа поново враћа у ковид систем, а од данас је у њему и цео Градски завод за плућне болести и туберкулозу у Београду.

Лекари позивају грађане, посебно младе, да се вакцинишу и тако заштите од епидемије. 

Министарство просвете објавило је по којим ће моделима радити школе у Србији у току пете недеље ове школске године.