Читај ми!

Нови пресек – преминула 42 пацијената, заражене још 6.192 особе

Према последњем пресеку, коронавирус у Србији је потврђен код још 6.192 особе од тестираних 19.407 узорака. Од последица заразе преминуле су још 42 оболеле особе. На респираторима је 212 пацијената.

Макрон. Удвостручићемо донације вакцина сиромашним

Француска ће удвостручити донације доза вакцина против ковид-19 за најсиромашније земље, поручио је француски председник Емануел Макрон.

Ђерлек: Међу оболелима више од 60 одсто младих

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је вечерас да је време да нас драстични случајеви обољевања и умирања младих од коронавируса натерају да се дозовемо памети и схватимо да је једини лек против ковида 19, вакцина.

"Делта сој је много заразнији од соја на почетку, од кога су могла да се заразе два до три човека, а од делте се зарази седам, осам, а некада и девет људи. Мислило се да је његова карактеристика само велика заразност, међутим и број људи на респираторима и оних који губе животе је изузетно велики у односу на оно што смо очекивали", рекао је Ђерлек за Танјуг телевизију.

Истакао је да је у четвртом таласу међу оболелима више од 60 одсто младих, испод 35 година, да млади треба да схвате да је корона смртоносна и да од њих зависи колико ћемо брзо доћи до победе над овом болешћу.

"Сада смо далеко од колективног имунитета управо зато што имамо веома мало вакцинисаних у популацији између 18 и 30 година", оценио је Мирсад Ђерлек и додао да се очекује даље повећање броја новооболелих.

Нагласио је да се на кризни штаб врши велики притисак, али да штаб нема чаробни штапић, вех га, како је рекао, "имамо ми и зове се вакцина".

Говорећи о ситуацији у Новом Пазару, рекао је да је она тешка, да је у тамошној болници јутрос било хоспитализовано 155 оболелих и да је проценат новооболелих у односу на број тестираних висок и креће се између 30 и 40 одсто.

За разлику од њега, проценат вакцинисаних је мали и износи око 24 одсто, али како је навео, храбри то што су вакцинални пунктови у Новом Пазару сада много посећенији него што је било у последњих неколико месеци.

Још 88 заражених на Косову и Метохији, осморо преминулих

На Косову и Метохији је за 24 сата забележено 88 нових случајева коронавируса, а од последица заразе је преминуло осам пацијената, саопштило је Министарство здравља у Приштини.

У протекла 24 сата тестиране су укупно 4.704 особе. Тренутно је на КиМ активно 4.800 случајева коронавируса.

На респираторима 212 пацијената

У Србији су у последња 24 сата регистрована 6.192 нова случаја коронавируса, међу 19.407 тестираних узорака.

Од последица коронавируса преминула су још 42 пацијента.

На респираторима широм Србије налази се 212 оболелих.

Епидемијска ситуација у Србији је све сложенија, расте број заражених и преминулих, али и број пацијената на болничком лечењу и респиратору.

Министарство просвете објавило је по којим моделима ће радити школе у Србији у току пете недеље рада.  

Министар просвете Бранко Ружић каже за РТС да образовни систем није и неће бити место трансмисије, као и да вирус долази споља.

Епидемиолог Предраг Кон истакао је да су "поједини академски грађани, па и професори Медицинског факултета великог угледа, суштински читав радни век посветили антивакцинализму, чекајући прилику да, по њиховом схватању, докажу како су вакцине непотребне".

Заборавите на заблуде ових људи, време је да се вакцинацијом заштитимо од ове пандемије, поручује Кон.