Читај ми!

Скоро 5.000 људи на болничком лечењу, расте број деце заражене коронавирусом

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 879.342 особе, а забележено је 7.846 смртних случајева. Проценат смртности је 0,89 одсто. На болничком лечењу налази се 4.837 пацијента, од којих је 188 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs.

Министарство о критеријумима за прелазак на онлине наставу

Министарство просвете подсећа на критеријуме за прелазак на онлине наставу и напомиње да одлука о томе није нова, те да је важила и прошле школске године за ученике свих разреда.

У одлуци од 17. септембра су, подсећа Министарство, прецизирани критеријуми за организовање наставе у ситуацијама када се појаве случајеви инфекције Ковид код ученика у истом одељењу.

Па тако ако се у једном одељењу појаве два или више случајева инфекције, директор школе организује рад у школи према следећим инструкцијама:

- Уколико се ради о одељењима са 16 или мање ученика, након појаве три оболела ученика у одељењу прелазак на трећи модел у трајању од 10 дана се налаже само за то одељење.

- Уколико се ради о одељењима са 17 и више ученика, након појаве два случаја, то одељење се дели на две групе и наставља рад по другом (комбинованом) моделу наставе.

- На групе се потом примењује поступак за одељења са 16 и мање ученика, односно након појаве нова три оболела ученика у групи прелазак на трећи модел у трајању од 10 дана се налаже само за ту групу.

Ашанин за РТС: Ово је епидемија невакцинисаних

Директор Клиничког центра Србије професор Милика Ашанин, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао је да актуелна ситуација у КЦС, односно у њеним ковид болницима, и даље тешка, и да према њиховим проценама постоји тенденција погоршавање ситуације.

"У овом моменту, у дану за нама, имамо у ковид болници Батајница 806 пацијената, од којих је 98 пацијената у јединици интензивног лечења, 63 пацијента су на респиратору, а имали смо у петходном дану 63 пријема", каже Ашанин. 

Кад је реч о Клиници за инфективне и тропске болести, каже, потпуно је попуњена.

Ово епидемија невакцинисаних, истакао је.

"Анализирали смо пацијенте који су умрли у ковид болници Батајница и на Инфективној клиници. Наш закључак гласи: то су углавном, готово искључиво, невакцинисани пацијенти", изјавио је Ашанин за РТС.

У Пчињском округу 174 нова случаја, у ЗЦ Врање лече се 132 пацијента

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на коронавирус тестирано је 548 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да су 174 заражене коронавирусом.

Од овог броја 98 је из Врања, 30 из Сурдулице, 25 из Владичиног Хана, 16 из Бујановца, 3 из Трговишта и по један из Босилеграда и Прешева.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављен је 271 преглед, од чега је 126 првих. Такође, урађено је 120 антигенских тестова, од којих су 74 позитивна на коронавирус.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализована су 132 пацијента, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, а на кисеонику је 61 пацијент.

На болничко лечење примљено је 19 пацијената, отпуштено исто толико, а један је транспортован за Крушевац.

И прваци могу онлајн

Уколико у мањем одељењу које чини до 16 ђака буде троје позитивних на ковид, то одељење прелази на онлајн наставу, а ако је 17 и више ученика чини то одељење, деле се на две групе и наредне две недеље похађају комбиновану наставу и то важи и за прваке, речено је "Политици" у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, преноси Фонет.

Родитељи у овој школској години више немају могућност избора да ли ће децу да шаљу у школске клупе или не, већ учење онлајн могу да затраже само на основу препоруке лекара.

У болницaма ужичког здравственог центра 525 пацијената

Током јучерашњег дана у ковид амбулантама ужичког Здравственог центра прегледано је 2.178 пацијената. У болнице је примљено 80 пацијената, 73 су отпуштена, док је у дневној болници 267 оболелих.

Укупно хоспитализованих у болницама у овом крају је 525, међу којима је 31 на респиратору, 21 у Ужицу, четворо у Прибоју и петоро у Пријепољу и једно у Пожеги.

Др Слађана Михајловић: И труднице и породиље треба да се вакцинишу

Болница за гинекологију и акушерство КБЦ "Др Драгиша Мишовић" помаже и ковид и не-ковид пацијенткињама, трудницама и породиљама. Велики је број трудница које су ковид позитивне, упозорава начелница гинекологије др Слађана Михајловић, која истиче да данак невакцинисања плаћамо сада.

"Савет је да се вакцинишу пре него што планирају да остану у другом стању или ако су трудне да прође 12 недеља и онда приме Фајзерову вакцину. Ако су се породиле и доје, могу да приме вакцину", каже за РТС Михајловићева. 

Објашњава да ако је трудница ковид позитивна прво треба да иде у ковид амбуланту дома здравља или инфективне клинике, а не код гинеколога. Додаје да ће их и даље контролисати њихов гинеколог, али у делу где се контролишу ковид позитивни. 

Др Слађана Михајловић за РТС каже да су прошле године биле лакше клиничке слике трудница које су биле заражене, али са повећањем броја оболелих дошло је до тешких клиничких слика, а било је и трудница које су изгубиле живот. 

"Неминовно да је вакцинација потребна да би клиничка слика била блажа, уколико се разболе од ковид инфекција. Свима треба да буде јасно да је ова болест о којој и даље не знамо све. Свако ко је иоле свестан свог здравља треба да се вакцинише", каже за РТС др Слађана Михајловић.

У болници у Ћуприји 97 пацијената, од којих седморо деце

Ћуприја има Општу болницу којој гравитирају здравствене установе из још пет општина Поморавског округа. У јеку епидемије прошле године велики део болничких капацитета био је опредељен за ковид пацијенте.

У болници је тренутно је 97 пацијената од којих је седморо деце, каже доктор Иван Милојевић из Опште болнице у Ћуприји.

Према његовим речима, деца су узраста од неколико месеци до 17 година и њихова клиничка слика се не разликује од одраслих, с тим што код деце није било потребе за респираторном подршком.

Доктор Милојевић је поново позвао грађане да се вакцинишу и одржавају потребну дистанцу како не би дозволили вирусу да мутира и даље прави компликације.

Епидемијска ситуација у Србији је све сложенија, расте број заражених и преминулих, али и број пацијената на болничком лечењу и респиратору. Црвене зоне болница се пуне, а расте и број деце заражене коронавирусом.

Вирус је, према последњем пресеку, потврђен код још 7.232 особе, од 25.014 тестираних. Од последица заразе преминуло је 38 оболелих.

На болничком лечењу налази се 4.837 пацијената од којих је 188 на респираторима.

Шеф Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша истиче да је ситуација са коронавирусом веома озбиљна, те да може да потраје.

"Дневно у Србији умре људи довољно за један аутобус - aко то није аларм, не знам шта је", рекао је Ивануша. 

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је да су ковид пропуснице спремне и да се чека финална одлука.

"Ковид пропуснице пре свега служе да се заустави ширење инфекције и оне ће имати вишеструки значај. Ангажовали смо и правнике који ће то усагласити, пошто се прича да ли је уставно, то јест да ли се врши дискриминација", навео је Ђерлек.

Још једном је указао на важност вакцинације.

"Шта чекају невакцинисани, зашто не засучу рукав? Морамо имати између 70 и 80 одсто вакцинисаних за колективни имунитет", рекао је Ђерлек.

Подсетио је да је у овом тренутку прву дозу вакцине примило 53 одсто пунолетних грађана, док је другу 51 одсто њих и нагласио да то није довољно за постизање колективног имунитета.