Читај ми!

Болнице се пуне, све више установа у ковид систему – расте број младих пацијената

Болнице широм Србије пуне се оболелима од ковида, а у црвеним зонама је 3.000 оболелих више него почетком месеца, па се све више здравствених установа поново враћа у ковид систем.

У Општој болници Чачак хоспитализовано 125 пацијената

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 125 пацијената. У респираторном центру смештено је девет пацијената, од којих су три на респираторима.

У протекла 24 часа био је пријем 24 пацијента и отпуст четири пацијента.

Преминуле су две особе из Чачка.

Хоспитализована је и једна трудница ковид позитивна на гинекологији и једно средњошколско дете на педијатрији.

Од 469 узорака из Чачка позитивних је 127, из Горњег Милановца од 94 узорка позитивних је 44, из Лучана од 48 узорака позитивних је 17 и из Ивањице од 70 узорака позитивна су 34. Укупно 222 позитивна од 681 узорка у Моравичком округу.

У понедељак, 20. септембра, вакцинисано је 58 особа, 62 особе су ревакцинисана, а 345 њих је примило трећу дозу вакцине.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције била су 143 прегледа, од чега 80 првих прегледа.

У Поморавском округу поново комбинован модел наставе - поједини разреди у црвеној зони

У четвртој смо седмици нове школске године, а ситуација по школама у Србији, што се тиче модела наставе, разнолика је и зависи од епидемијске ситуације. Средње школе у Поморавском округу и старији основци, школску годину су започели по комбинованом моделу. 

У Поморавском округу све средње школе су најпре биле у жутој зони - комбиновани модел наставе, потом у црвеној - која подразумева онлајн наставу, а сада су се вратиле поново на комбиновани модел, јавља дописица РТС-а.

У појединим школама, 7. и 8. разреди су на комплетној онлајн настави због заражених или ученика у изолацији.

У ОШ "17. октобар" у Јагодини у овом моменту још три одељења су на онлајн настави, два су се вратила, рекла је за РТС Биљана Милосављевић, директорка те школе.

"Промена модела наставе на основу епидемиолошке ситуације дошла је у право време. У претходној недељи 17 ученика наше школе било је заражено, а они су били у изолацији. У овом моменту се смањује број заражених ученика, а и наставника", каже Милосављевићева.

Према њеним речима колеге раде на три фронта: када су у школи непосредно са ученицима, са групом која је код куће раде онлајн и ученицима, који немају могућности, шаљу материјале.

"Врло је напорно за наставнике, а није ни ефикасно као непосредна настава, када су сва деца у школи", додаје.

Како ће ђаци 7. и 8. разреда од понедељка на наставу, знаће се када Тим за праћење наставе буде дао препоруку за следећу седмицу.

У овом тренутку, једино у школи "17. октобар" ђаци 7. и 8. разреда имају комплетну онлајн наставу, све остале основне школе, старији основци наставу похађају у школи.

У српским срединама на КиМ 34 новозаражена

У српским срединама на Косову регистрована су 34 нова случаја коронавируса, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Како се наводи, од претходног пресека тестирано је 105 грађана, а 61 пацијент изашао је из изолације.

Тренутно је у српским срединама 259 активних случајева коронавируса.

Од почетка епидемије регистрована су укупно 6.582 позитивна на ковид 19, од 22.437 тестираних.

Битку са болешћу до сада је изгубило 165 особа.

Ђeрлек: Ковид пропуснице спремне, чека се финална одлука

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је да су ковид пропуснице спремне и да се чека финална одлука.

"Ковид пропуснице пре свега служе да се заустави ширење инфекције и оне ће имати вишеструки значај. Ангажовали смо и правнике који ће то усагласити, пошто се прича да ли је уставно, то јест да ли се врши дискриминација", навео је Ђерлек за телевизију К1.

Још једном је указао на важност вакцинације, упоређујући бројеве из прошле и ове године, када је на исти број новозаражених, потврђен мањи број умрлих од последица ковида.

Невакцинисанима је поставио питање зашто се не имунизују.

"Шта чекају невакцинисани, зашто не засучу рукав? Морамо имати између 70 и 80 одсто вакцинисаних за колективни имунитет", рекао је Ђерлек. 

Подсетио је да је у овом тренутку прву дозу вакцине примило 53 одсто пунолетних грађана, док је другу 51 одсто њих.

Ђерлек је нагласио да то није довољно за постизање колективног имунитета.

У Пчињском округу 155 новозаражених

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестирано је 549 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 155 заражено коронавирусом.

Од овог броја 80 је из Врања, 32 из Владичиног Хана, 24 из Сурдулице, 10 из Бујановца, пет из Трговишта, три из Босилеграда и један из Прешева.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 219 прегледа, од чега је 96 првих. Урађена су 104 антигенска теста, од којих је 49 позитивно на коронавирус.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализована су 134 пацијента, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, а на кисеонику је 60 пацијената. На болничко лечење примљено је 16 пацијената, отпуштено 20, а један је превезен у Крушевац.

У болници у Новом Пазару 171 пацијент

Према подацима новопазарског општинског штаба, Регионалног ковид центра и ЗЗЈ Нови Пазар, на болничко лечење примљено је још 17 особа инфицираних коронавирусом, а отпуштене су 24, тако да је укупан број хоспитализованих 171.

У протекла 24 сата, од последица коронавируса преминула су четири пацијента. На респираторима се налази 12 пацијената.

У ковид амбулантама Дома здравља у Новом Пазару прегледано је 390 особа, од којих су се 183 први пут јавиле на преглед.

Све средње школе у Прокупљу на комбинованој настави

У Прокупљу је епидемијска ситуација озбиљна. Током протекле недеље рекордан број грађана током дана јавља се у ковид амбуланту, око 350 њих. Сваки трећи је позитиван.

Око трећине грађана који долазе на преглед су ученици. Повећан је број ученика који су позитивни, али и број професора.

Већница за образовање Катарина Вељовић каже за РТС да је 103 ученика у изолацији, 136 је позитивних. Када је реч о наставницима, њих 46 је позитивно, а пет је у изолацији.

На онлајн настави је 26 одељења у Прокупљу, 15 у средњих и 11 у основним школама.

Тим за праћење школа донео је одлуку по којој је се одељења у средњим школама деле у две групе, једна група иде у школу понедељком, средом и петком, а друга група уторком и четвртком, а наредне недеље се ротирају, каже Вељовићева.

У Србији је од почетка пандемије заражено 872.110 људи, а према подацима Министарства здравља, битку са ковидом 19 изгубилo је 7.808‬ особa.

У понедељак су регистроване 6.424 новозаражене особе, а од последица заразе преминуло је 38 људи. Хоспитализована су 4.642 пацијента, а на респиратору је 181 особа.

У црвеним зонама је 3.000 више пацијената него почетком месеца. КБЦ "Звездара" и болница "Драгиша Мишовић" поново су у ковид систему.

Пулмолог КБЦ "Звездара" Наташа Петровић Станојевић рекла је, гостујући на РТС-у, да је та установа за прва 24 сата у ковид систему већ примила 105 пацијената.

Анестезиолог Душка Игњатовић каже да има и вакцинисаних који се заражавају вирусом, али да су то су најчешће особе које имају придружене болести и особе старије доби. "Евидентно је и да имунитет опада протоком времена од примања вакцине и такве особе се сада заражавају", објаснила је Игњатовићева.

Докторке су сагласне да у тренутној ситуацији највише трпе здравствени радници, ковид пацијенти, али и њихове породице које стрепе за њих.

"Ми живимо имитацију живота. Свака журка, свако веће окупљање је нека игра против система. У години када Медицински факултет слави 101 годину од оснивања, не могу да разумем да половина становништва није вакцинисана, да се више верује дискусантима са друштвених мрежа него лекарима. Људи пре верују да ће им помоћи лек против пантљичаре него протокол који предлажу лекари", рекла је докторка Петровић Станојевић.