Читај ми!

Борбу са ковидом изгубило 38 пацијената, коронавирусом заражене још 6.424 особе

У Србији је коронавирус потврђен код још 6.424 особе, од тестиранe 20.584. Од последица заразе преминуло је 38 особа. На респиратору је 181 пацијент.

САД: Од новембре дозвољен улазак вакцинисаних странаца

Сједињене Америчке Државе ће у новембру поново дозволити улазак путницима из Кине, Индије, Велике Британије и многих европских земаља, а који су вакцинисани против ковида, саопштила Бела кућа.

САД ће прихватити потпуно вакцинисане путнике из Шенгенске зоне, као и из Велике Британије, Ирске, Кине, Индије, Јужне Африке, Ирана и Бразила.

Бела кућа је навела да ће амерички Центри за контролу и превенцију болести одлучити које ће вакцине бити прихваћене за улазак у земљу.

Странци ће морати да приложе доказ о вакцинацији пре путовања и неће морати да иду у карантин по доласку.

Американци који долазе из иностранства, а нису вакцинисани, мораће да покажу доказ о негативном тесту урађеном дан пре пута и мораће да пруже доказ да су купили антивирусни тест по уласку у САД.

Европска унија поздравила је најаву САД да ће отворити своје границе за путнике из ЕУ који су вакцинисани.

"Ово је дуго очекивани корак који ће пуно значити за одвојене породице и пријатеље, а добра је вест и за бизнис", наведено је на Твитер профилу Европске комисије.

На респиратору 181 пацијент

Током протекла 24 сата, у Србији су регистроване 6.424 особе заражене коронавирусом, а 38 људи је преминуло од ковида 19, према подацима са сајта covid19.rs.

Хоспитализована су 4.642 оболела од ковида, а на респиратору је 181 особа.

До сада је у Србији забележено укупно 872.110‬ случајева заразе, а од последица инфекције је умрло 7.808 особа.

Погоршава се епидемијска ситуација у Србији. Расте број преминулих и новозаражених. Међу оболелима су све млађи пацијенти, упозоравају лекари из црвене зоне.

У црвеним зонама је 3.000 пацијената више него почетком месеца, зато се све више здравствених установа поново враћа у ковид систем, а од синоћ и Клиничко-болнички центар "Звездара"

Директор те установе, проф. др Петар Сворцан, каже за РТС да су тренутно на лечењу у тој болници 64 пацијента, да најмлађи пацијент има 20 година, а најстарији 86.

"Скоро 80 одсто пацијената захтева кисеоничку потпорну терапију са средњетешком ка тешком клиничком сликом", рекао је Сворцан.

Истиче да отприлике четири петине пацијената није вакцинисано, као и да су им тегобе почеле током лечења код куће у периоду од седам дана.

"Моја једина порука и апел је као и до сада – вакцинација, вакцинација, вакцинација", поручио је доктор Сворцан.

Скоро половина ђака у Србији прелази на комбиновану и онлајн наставу. Због раста броја заражених ученика, ново правило и за прелазак на онлајн наставу – у одељењу до 16 ученика ако је троје заражено прелази се на комбиновану наставу, а у одељењу са више од 16 на онлајн наставу.

Помоћник министра просвете Милан Пашић каже да је најкритичније у Нишу и Ивањици, као и у школама у Златиборском округу.