Читај ми!

Велики притисак на здравствени систем, све више болница се враћа у ковид режим рада

У Србији је од почетка епидемије коронавирус потврђен код 800.359 људи, а од последица заразе преминуло је 7.468‬ особа. Тренутно је у болницама више од 2.200 људи, а на респиратору је 129 пацијената.

Нове мере у Крагујевцу због повећаног броја заражених

Имајући у виду константан пораст броја прегледа и новооболелих на дневном нивоу, одлуком Штаба за ванредне ситуације, од понедељка 13. септембра у функцију се поново ставља ковид респираторна амбуланта у оквиру Завода за здравствену заштиту радника Застава, речено је на конференцији за медије одржаној након седнице Штаба.

Таква одлука донета је не само због преоптерећености ковид амбуланте у згради АТД- а, где је број прегледа преко 700 на дневном нивоу, него и због приступачности односно скраћења дужине чекања на преглед.

Друга мера која ступа на снагу, такође од понедељка, је ригорозна контрола примене противепидемијских мера.

Од 13. септембра, одлуком Тима за праћење и кооридинисање примене превентивних мера, свих девет средњих школа прелази на онлајн наставу, док ће се у седмом и осмом разреду свих основних школа примењивати комбиновани модел.

У оквиру четвртог таласа, од 1. августа имамо константан пораст оболелих на дневном нивоу што указује на озбиљност и тежину епидемије, казао је Предраг Делић из Инситута за јавно здравље. Нисмо достигли пик, али се налазимо у узлазном делу пандемијске криве. У овом тренутку има 204 ученика позитивних на коронавирус, од чега 194 у средњим школама.

Корону нисмо победили, поручила је Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту задужена за примену противепидемијских мера. Од прегледаних сваки трећи је позитиван међу одраслом популацијом, као и свако друго дете. У Универзитетском клиничком центру хоспитализовано је 140 пацијента од којих је 10 на респиратору. Једини излаз је вакцинација која мора да буде бржа и свеобухватнија.

Прву дозу примило је 78 000 суграђана, потпуно је имунизовано 75.000, а трећу дозу примило је 10.000 Крагујевчана, што није довољно за постизање комплетног имунитета.

Одлука о ванредној ситуацији доноси се на основу броја заражених, тежине клиничке слике и попуњености капацитета у Универзитетском клиничком центру. У овом тренутку налазимо се у умерној зони тако да за почетак крећемо са ригорозном контролом примене противепидемијских мера, које ниједног тренутка нису укидане од стране Републичког кризног штаба.

Поред ношења маске у затвореном простору, поштовања дистанце од два метра и појачане хигијене, подсетила је Дамњановић, то је дистанца у угоститељским објектима од 4 метра између столова, дезобаријера и обавештење о обавези ношења маске и броја људи који у односу на квадратуру може да борави у том простору.

Данска укинула све мере против короне

Данска је захваљујући високој стопи вакцинације против коронавируса постала једна од првих земаља Европске уније које су потпуно укинуле сва ограничења унутар земље.

Повратак у нормалу у Данској био је постепен, а од данас више нису потребни ни ковид-сертификати за улазак у ноћне клубове, чиме је укинута и последња епидемиолошка мера, преноси АП.

У тој земљи потпуно је имунизовано више од 80 одсто особа старијих од 12 година, а влада од поноћи ковид-19 више не означава као "друштвено критичну заразну болест".

У Мачванском округу 278 позитивних узорака

Највише новозаражених је у Шапцу 117, Лозници 57, Богатићу 55, по осам у Владимирицима, Малом Зворнику и Крупњу, Коцељеви 18, Љубовији 7. Активно оболелих је 2.122, највише у Шапцу 918.

Услови за улазак у Грчку непромењени и продужени до петка

Тренутне мере и услови за улазак у Грчку, нису се променили и продужени су до следећег петка, пренела је македонска агенција МИА.

Према новој одлуци владе "Предуслови за улазак у земљу како би се ограничило ширење ковида 19" која је већ објављена у Службеном гласнику Грчке и ступила је на снагу у 6 ујутру, сви посетиоци "без обзира на држављанство и начин уласка у земљу ", као и у протекла четири месеца, имају четири могућности, у односу на документе које је потребно приложити и односе се на ковид.

Улазак је и даље могућ уз негативан антигенски тест, стар највише 48 сати пре доласка у Грчку или уз негативан пи-си-ар тест, који је урађен током последњих 72 сата пре доласка.

Одобрен је улазак и у случају комплетне имунизације против коронавируса, уз потврду о вакцинацији, под условом да је прошло 14 дана од ревакцинације или уз потврду да је особа прележала ковид 19, у периоду од најмање 30 а највише 180 дана од путовања.

Црна Гора, од сутра нове мере – ковид потврде за тржне центре

Влада Црне Горе усвојила је нове мере у борби против коронавируса, које ће важити од 11. до 24. септембра. 

У оквиру Националне ковид потврде више се неће прихватати статус делимичне вакцинације, донете су нове мере за улазак у тржне центре, присуство прославама и спортским догађајима, преносе Вијести.

Улазак у Црну Гору од 14. септембра омогућава се само ако особе - држављани Црне Горе и странци, испуњавају један од услова - да је прошло 14 дана од ревакцинације за вакцине које се дају у две дозе, односно 14 дана од имунизације вакцинама које се дају у једној; да особа поседује негативан пи-си-ар тест који није старији од 72 сата или позитиван пи-си-ар који је старији од 14 и није старији од 180 дана; да особа поседује негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати.  

Национална дигитална ковид потврда биће валидна само, уколико се испуњава један од прописаних услова.

Улазак у тржне центре омогућава се само особама које испуњавају један од прописаних услова из Националне дигиталне ковид потврде.

Свадбама и осталим приватним прославама, као и спортским догађајима који се одржавају у затвореном простору, могуће је да присуствује до 100 особа под условом да испуњавају један од прописаних услова из Националне дигиталне ковид потврде.

У Пчињском округу 121 особа заражена коронавирусом

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестирана је 491 особа са територије Пчињског округа.

Анализе су показале да је 121 лице заражено коронавирусом.

Од овог броја 75 је из Врања, 16 из Владичиног Хана, по 12 из Бујановца и Сурдулице, 4 из Прешева и два из Трговишта.

Болнице у Крушевцу у ковид систему

Према последњим информацијама крушевачког завода за јавно здравље, у протекла 24 сата ковид инфекција је у Расинском округу потврђена код још 118 пацијената.

Упоредо са бројем инфицираних, расте број хоспитализованих.

Директор ковид болнице у Крушевцу др Владан Цветановић каже да је болница скоро пуно, те да имају 460 пацијената, од чега је 60 у јединицама интензивне неге, а 15 на респираторима. Остало је тридесетак слободних постеља.

"Уназад, скоро две недеље, број пријема ка нама је констатантан између 40 и 50 на дневном нивоу. Јако је тешка и компликована ситуација", каже Цветановић.

Истиче да су се од данас болнице у Крушевцу вратиле у ковид систем.

"Све већи је број младих који су заражени и који захтевају хоспитализацију. Карактеристично је да се пацијенти касно јављају њиховим примарним амбулантама и долазе код нас са тешком клиничком сликом. Прави је торнадо таквих пацијената", истиче доктор.

У ковид болницама у Врању хоспитализован 101 пацијент

У ковид амбуланти обављена су 224 прегледа, од тога су 124 прва. Урађен је један брзи, 2 пи-си-ар 138 антигенских тестова, 60 је позитивно на коронавирус.

У ковид болницама хоспитализован је 101 пацијент, са упалом плућа је 99, а 58 је на кисеонику.

На болничко лечење примљено је 12 пацијената, а отпуштена су три. Један пацијент је транспортован за Крушевац.

Вулин примио трећу дозу вакцине

Министар унутрашњих послова Александар Вулин примио је трећу дозу вакцине против коронавируса Спутњик В и позвао све грађане, посебно оне који нису примили прву дозу, да се што пре вакцинишу и тако заштите и себе и друг, саопштио је МУП Србије.

Вулин је истакао да грађани треба да верују својим лекарима и струци и да се одазову позиву на вакцинацију како бисмо се, сви заједно, што пре вратили у нормалне токове живота и престали да страхујемо за своје здравље и здравље наших ближњих.

"Вакцинација је најбоља заштита од коронавируса. На нама је да будемо одговорни, да чувамо своје и животе својих најмилијих, да чувамо своју Србију. Драги грађани, не чекајте, вакцинишите се", поручио је Вулин.

Лончар: И болница у Младеновцу за ковид пацијенте

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да епидемиолошка ситуација у Србији није добра, као и да ће болница у Младеновцу примати ковид пацијенте.

Лончар је то рекао на симпозијуму посвећеном искуствима у највећој ковид болници у Европи - Батајници.

Министар је позвао здравствене раднике у тој болници да се не обазиру, како каже, на оне који мисле да о медицини знају више и захвалио свима на пожртвованом раду и спасавању људских живота.

У ковид болници у Батајници тренутно је хоспитализовано 720 пацијената.

Од данас je у ковид систему КБЦ "Др Драгиша Мишовић", а од сутра и КБЦ "Бежанијска коса".

У болницама у Шапцу и Лозници 75 хоспитализованих

Све је више новооболелих и у Мачванском округу, епидемијска ситуација је нестабилна.

Докторка Драгана Радојичић, начелница центра за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Шабац, рекла је за РТС да расте број прегледа у Дому здравља и да је највећи број  забележен у среду.

"Не можемо рећи да су тешке клиничке слике, највећи број оболелих су дечјег узраста и радно способно становништво", рекла је докторка Радојичић.

Према њеним речима, највећи број оболеле деце је од 7 до 19 година.

Ситуација је, каже, претећа, тако да је проценат позитивности у Мачванском округу већ 30 одсто.

Навела је да се у Општој болници у Шапцу налази 39 пацијената, од којих је пет на интензивној нези, а у Општој болници у Лозници 36.

Иако је вакцинација прва превентивна мера, докторка Радојичић указује да је веома мали одзив за имунизацију у Мачванском округу.

Аутобус за вакцинацију испред ТЦ "Ушће"

Аутобус за вакцинацију постављен је данас на платоу испред ТЦ "Ушће", од 9 до 17 часова.

Током викенда, тај мобилни пунк сели се на Земунски кеј, код ресторана "Венеција". Радиће од 10 до 18 сати.

Грађани ће имати прилику да приме Синофарм и Фајзер вакцину.

Према последњем пресеку, у Србији је потврђен 5.831 нови случај заразе, а од борбу са ковидом изгубиле су још 23 особе.

Здравствени систем у Србији трпи све већи притисак. Болнице се враћају у ковид систем рада. У ковид режим улазе и београдске болнице "Драгиша Мишовић" и КБЦ Бежанијска коса, као и КЦ Ниш и лесковачка болница.

Заменик директора Клиничког центра Ниш проф. др Радмило Јанковић рекао је за РТС да очекује и више од 10.000 новозаражених дневно јер је, додаје, покренута спирала експоненцијалног раста коју је тешко зауставити.

"Сад не може да се уради ништа, ову спиралу ћемо тешко зауставити, ово је експоненцијални раст који нико не може да предвиди", рекао је Јанковић.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да апели за вакцинацију не допиру до мозга људи, као и да они више реагују на страх. Истиче да није време за рекреативне наставе и екскурзије ако имамо скоро 6.000 оболелих.

Положен је камен темељац за изградњу нове фабрике за производњу вакцина у Земуну. Председник Александар Вучић рекао је да је поносан што Србија заједно са кинеским и емиратским партнерима покушава и чини се успева да реши и део неких глобалних проблема.

"Поносан сам што смо се дрзнули да будемо храбри, одговорни и озбиљни, али да високо подижемо лествицу, да кажемо себи да не морамо да чекамо на туђе вакцине, да можемо да имамо српску фабрику вакцина", навео је председник.

Због раста броја новозаражених, ЕУ је и званично скинула Србију са листе епидемијски безбедних земаља.