Читај ми!

Озбиљна епидемијска ситуација, пуне се црвене зоне

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 788.895 случајева коронавируса, а тестиран је 5.138.131 узорак. Преминула је 7.421 особа. Проценат смртности је 0,94%.

Вакцинисано 18 до 20 одсто младих, дијалогом до вакцинације

Градоначелник Београда Зоран Радојичић састао се са представницима студената Универзитета у Београду како би разговарали о вакцинацији младих, акцијама које су студентске организације спровеле до сада, као и о наставку сарадње Града са студентима.

На трибини је, такође, учествовао имунолог др Срђа Јанковић, који је истако да је једини начин да се изборимо против пандемије вакцинација, нарочито младих људи, од којих је до сада свега вакцинисано 18 до 20 одсто.

Као представници струке Радојичић и Јанковић су говорили о последицама инфекције коронавирусом, али и о предрасудама и предностима имунизације.

Студенти су се захвалили Кабинету градоначелника и предложили организовање едукативних трибина, јавних скупова и конференција са студентима, како би се млади мотивисали на имунизацију, ради очувања јавног здравља и одржавања регуларне наставе и образовања.

Представници студената изнели су на данашњем окупљању да су најчешћи проблеми студената у вези са имунизацијом, питања о безбедности вакцине и утицају на репродуктивно здравље.

Настава на факултетима у Београду по комбинованом моделу

Сенат Универзитета у Београду одлучио је да се настава у новој академској години одржава по комбинованом моделу у складу са препорукама Кризног штаба, а према специфичностима сваког факултета.

Ситуација ће се пратити на дневном нивоу, рекла је ректорка Иванка Поповић.

Студентски парламент апелује да што више наставе и вежби буде уживо.

Тренуто је у студентским домовима 6.000 студената, а 14 је оболело од ковида.

Према подацима Студентске поликлинике, у Београду у протеклој недељи оболело је 69 академаца.

У чачанској болници 56 пацијената

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 56 пацијената. У респираторном центру смештено је 6 пацијената, од којих је један пацијент на респиратору.

У протекла 24 часа примљено је 11, а отпуштено 5 пацијената.

Од 372 узорка из Чачка позитивних је 126, из Горњег Милановца од 94 узорка позитивних је 28, из Лучана од 55 узорака позитивних је 23 и из Ивањице од 122 узорка позитивних је 34. Укупно 211 позитивних од 643 узорка у Моравичком округу.

До сада је вакцинисано 55 особа, 72 су добиле другу дозу, а 261 лице је примило трећу дозу вакцине.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је 92 прегледа, од чега 68 првих прегледа.

У Тутину током септембра 26 оболелих школараца

После тешке ситуације у августу, подаци показују мањи број оболелих од коронавируса. Међутим само током септембра забележено је 26 новооболелих школараца и претшколаца млађих од 16 година. Средњошколци ће наставу пратити од куће бар још две недеље, кажу надлежни.

Током августа било је оболело 68 школараца претшколаца. Збуњује податак да у септембру има око 15 новооболелих, насупрот 40 до 50 током августа.

Из струке објашњавају да онлај настава има недостатке посебно у техничким школама. У Техничкој школи кажу да су имали само два оболела ученика од више од 600 колико похађа ту школу и три заражена наставника.

Кемал Ћоровић, директор Болнице у Титуну каже да ће пратити ситуацију и да ће уколико бројке и да ако буде доста заражених остаће овако како је сада.

Директор Техничке школе Хајрудин Хот, рекао је да има деце из предела где је слаб и телефонски сигнал, а нарочито интернет и са њима имају тешку комуникацију и размену материјала који шаљу предметни наставници.

"С обзиром да је тренд пада број оболелих у Тутину, за две недеће ћемо прећи на комбиновану наставу", најавио је директор.

Ситуација у Новом Пазару се компликује, шест особа је преминуло од коронавируса-четворо из Новог Пазара и двоје из Тутина.

На лечењу се налази 184 пацијента од тога седам на респираторима. 

Матићева: ЕУ ће вероватно Србију вратити на црвену листу

Амбасадори држава ЕУ данас одлучују о томе хоће ли Србија и још пет земаља бити уклоњене са тзв. зелене листе епидемијски безбедних земаља. 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже за РТС да ћемо моћи да путујемо, под знацима навода нормално, у односу на ковид ситуацију.

"Сви знамо да је неопходно или да сте вакцинисани или негативни пи-си-ар тест. Здравствена ситуација у Србији се алармантно погоршава и то ће сигурно утицати на одлуке које ће данас бити донешене", навела је Матићева.

Према њеним речима, Чешка је већ ставила Србију на црвену листу и они сада захтевају за невакцинисане грађане Србије поред пи-си-ар теста и карантин.

"Много је значило да смо били на зеленој листи за путовања за наше грађане, чињеница је да ћемо вероватно да се вратимо на црвену листу и то ће отежати путовања, вакцине које признају у ЕУ биће прихваћене, за остале ће бити потребни пи-си-ар тестови, можда ће неке земље захтевати и карантин, све зависи од државе до државе", нагласила је министарка и апеловала на грађане да пре путовања у одређену земљу провере који су услови за улазак јер се они мењају из дана у дан. 

У Пчињском округу још 123 оболела

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестирано је 457 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да су 123 особе заражене коронавирусом.

Од тог броја 73 су из Врања, 16 из Владичиног Хана, 13 из Сурдулице, 9 из Трговишта, 8 из Бујановца и 4 из Прешева. 

У болници у Врању 92 пацијента

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављена су 194 прегледа, од чега је 120 првих. Такође, урађен је један пи-си-ар и 143 антигенска теста, од којих је 65 позитивно на коронавирус.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализована су 92 пацијента позитивна на коронавирус, 90 је са упалом плућа, 58 на кисеонику.

На болничко лечење примљено је 11 пацијената, отпуштена 2, а један је превезен у Крушевац.

Отворена још једна ковид амбуланта у Нишу

Због сталног раста броја оболелих, у Нишу је од данас још једна абмуланта поново у ковид систему. Реч је о амбуланти на Чаиру.

Директор Дома здравља Милорад Јеркан каже да је ситуација лоша и да подсећа на новембар и децембар прошле године.

"Чак је и лошија јер имамо доста оболелих међу младима. Делта вирус се шири страховитом брзином. Дозволили смо све манифестације и мислим да треба подржати предлоге Министарства здравља и пре свега водити рачуна о здрављу па онда о економији", нагласио је доктор Јеркан.

Највећи проблем, како каже доктор Јеркан, јесте недовољна вакцинација и то што млади не верују у вакцину, а управо се међу њима вирус највише шири. 

Земунска болница од данас поново тријажни центар

Расте број заражених, али и хоспитализованих. Црвене зоне су готово пуне. На лечењу је 1.701 пацијент, четвороструко више него почетком августа. Зато је Клиничко болнички центар "Земун" поново тријажни центар за ковид пацијенте.

Директор те установе, професор Драгош Стојановић рекао је за РТС да се тријажа пацијената обавља у згради поликлинике која је реновирана прошле године.  

"Први пацијенти су већ кренули, имамо искуства од раније, и с обзиром да се повећава број заражаних, очекујемо да ћемо ући у црвену зону", каже доктор Стојановић.

Према његовим речима, ситуација се усложњава, што говоре бројке од јуче - више од 5.000 новооболелих и јутрос извештаји из ковид бoлница од скоро 900.

"Пратимо ситуацију, сви смо спремни, надамо се да нећемо ући у црвену зону, али изгледа да хоћемо", навео је директор КБЦ "Земун".

Иначе, у згради поликлинике, у делу који је у зеленој зони, настављају се и специјалистички прегледи.

"У зеленој зони имамо 30 операција и надамо се да због тих пацијената нећемо ући у црвену зону", рекао је доктор Стојановић. 

Расте број прегледа у ковид амбулантама и број пацијената са тешком клиничком сликом у болницама, упозоравају лекари. Зато ће ковид амбуланте радити до 22 сата.

Од среде са радом почиње и тријажни центар у КБЦ Земун, 24 сата дневно. 

У Србији је према последњем пресеку регистровано 5.069 новооболелих, а тестирана су 20.443 узорка. Од последица ковида преминуле су 23 особе.

На респираторима се налази 121 пацијент. 

У највећој ковид болници у земљи, у Батајници, тренутно се лечи око 700 оболелих.

Директорка те установе др Татјана Аџић Вукичевић рекла је за РТС да за десет месеци рада није било тежег млађег пацијента од девојке која има 20 година. Она је невакцинисана и нема ниједну придружену болест. 

У Београду је у последња 24 сата забележено 1.156 новооболелих од коронавируса.

Београд је једини у Србији са четвороцифреним бројем оболелих, а осам градова бележи троцифрен број новооболелих.

У Нишу је регистровано 225 случајева коронавируса, у Новом Саду 210, Крагујевцу 208, Чачку 135, Новом Пазару 127, Ваљеву 120, Краљеву 113, Јагодини 104.

Следе Ужице и Шабац са по 89 новооболелих, Врање са 74, Кrушевац са 63 и Сремска Митровица са 61 новим случајем коронавируса.