Читај ми!

Екипа РТС-а у црвеној зони у Новом Пазару

Нестабилна и забрињавајућа – тако лекари у Новом Пазару описују епидемијску ситуацију у граду. Све је више заражених, а вакцинисано је 25 одсто грађана. Екипа РТС-а је била у црвеној зони новопазарске болнице.

Ко је данас дошао у Нови Пазар, не би ни помислио да је епидемија у току. Гужве, пуни кафићи, прославе, нема маске, а ни дистанце.

На само десетак минута од центра – борба за дах. Црвена зона пуна је пацијената, а најмлађа има 29 година.

Пацијенти претпостављају да су се заразили на журкама. Осећају бол у костима, малаксалост главобољу, имају температуру.

Са сличним симптомима, пре месец дана имали су само два пацијента, а данас 102.

"Не могу да дефинишу тачно где су се заразили, мада већина када чује да се заразио још неко са неког скупа, буде им јасно где су били и где је више људи било одједном заједно. Сваки велики скуп, седам дана после тога се виде резултати", рекао је директор Опште болнице Нови Пазар Мехо Махмутовић.

Њих бележе и ковид амбуланте.

"Број првих прегледа некада је био 20, сада је 100. Повећан је број новооткривених и нарочито параметар који је везан за проценат од укупног броја везаних позитивних. Био је један, на данашњи дан. Дошли су људи са стране, дошло је до јако великог мешања, било је и прослава, заборавили смо на постојање вируса", каже директор Завода за јавно здравље Нови Пазар др Шефадил Спахић.

Последњих дана страх од заразе натерао је поједине да се вакцинишу на једном од четири пункта. Али и даље недовољно.

"Људи не верују да вирус постоји, верују у теорије запрашивања, како пролећу авиони, како нас запрашују, ставља и на маске, то је нама са медицинске стране смешно, али та се прича шири и актуелна је од почетка пандемије", напомиње др Нермина Хабибовић из Дома здравља у Новом Пазару.

Лекари у Пазару још нису заборавили слике од прошлог лета, а данашњи подаци су све сличнији тадашњим.