Читај ми!

Преминуло још 8 особа, нова 1.242 случаја заразе

У Србији је коронавирус потврђен код још 1.242 oсобe, од 8.101 тестиране. Од последица заразе преминуло је 8 особа. На респираторима 31 пацијент.

Радојичић: Значајна подела између људи који су вакцинисани и оних који нису

Градоначелник Београда Зоран Радојичић каже за РТС да постоји значајна подела између људи који су вакцинисани и оних који нису, и да се мора направити разлика у третману између једних и других.

Највише вакцинисаних између 70 и 79 година, забрињава одзив младих

Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" објавио је резултате анализе броја вакцинисаних у Србији према узрасту.

Процентуално највише вакцинисаних, бар једном дозом вакцине против коронавируса, је међу грађанима старости између 70 и 79 година - 78,6 одсто.

Најмање вакцинисаних је још увек међу најмлађима - вакцинисано је само 15 одсто грађана старости између 18 и 24 године и 33,6 одсто грађана старости између 25 и 49 година.

Када су у питању деца млађа од 17 година, против коронавируса је вакцинисано занемарљивих 0,3 одсто.

Вирусолошкиња Ана Банко написала је на Твитеру да посебно забрињава проценат вакцинисаних у групи старости између 25 и 49 година, посебно због, како каже, радне ангажованости, друштвене активности, завршеног школовања, оствареног родитељства или планова за родитељство, и коначно одговорности за млађе и за старије од ове групе.

На КиМ 11 преминулих, 1.682 новооболеле особе

У последња 24 сата на Косову и Метохији 11 особа је преминуло од последица коронавируса, док су још 1.682 инфициране вирусом од тестираних 10.710 особа, саопштено је из министарства здравља.

Укупно је 19.695 активних случајева под надзором привремених институција у Приштини.  

Од избијања епидемије умрло је 2.326 особа.

Саопштено је да је у последња 24 часа дато 18.776 доза вакцине против ковида 19. Од почетка вакцинације дате су укупно 707.793 дозе.

Обе дозе вакцине до данас примило је 236.405 особа.

На респираторима 31 пацијент

У Србији су у протекла 24 сата потврђена 1.242 нова случаја коронавируса, од тестираног 8.101 узорка.

Од последица коронавируса преминуло је још осам особа.

На респираторима је 31 пацијент.

Из дана у дан погоршава се епидемијска ситуација у Србији. У односу на почетак месеца – број новооболелих је пет пута већи, а број хоспитализованих више него двостуко. На лечењу је све више младих. 

Одржан je састанак министра здравља Златибора Лончара са директорима свих здравствених установа и ковид болница.

Донета је одлука да се појачају капацитети ковид амбуланти широм Србије, и друга одлука да се "што дуже издржи да пацијенти који нису ковид позитивни могу да користе капацитете здравства".

За седам дана, и нова ковид болница у Новом Саду моћи ће да прими пацијенте. 

Вакцина је темељ једне куће и нема дилеме око тога да ли је вакцинација потребна или не, рекао је декан Медицинског факултета у Београду академик проф. др Небојша Лалић.

Лалић је поручио да је сада тренутак истине и да је потребно да стручна јавност буде јединствена у ставу да је неопходно постизање колективног имунитета. Позвао је све који се нису вакцинисали да то учине што пре.

Када је реч о трећој дози вакцине, професор Лалић је рекао да су прве студије показале да постоји благи пад утицаја на спречавање обољења и да је потребна додатна вакцина.