Читај ми!

Преминуло 7 особа, велики скок броја новозаражених – још 1.288

У Србији је коронавирус потврђен код још 1.288 људи, од тестираног 11.761 узорка. Од последица заразе преминулo je 7 особa.

Од уторка трећа доза вакцине на свим вакциналним пунктовима, грађани бирају вакцину

Грађани којима је од вакцинације прошло 180 дана већ од сутра моћи ће да приме трећу дозу на свим вакциналним пунктовима у домовима здравља широм Србије а у Београду ће то бити могуће и на Београдском сајму, рекао је за РТС главни координатор Пункта за вакцинацију Београдски сајам Зоран Бекић.

За трећу дозу се грађани неће пријављивати сами већ добити обавештење или смс поруком или мејлом.

"Пре свега трећа доза се препоручује особама са ослабљеним имунитетом, грађанима старијим од 70 година, старијим од 60 година који се налазе у старачким домовима, запосленима у тим установама. Трећа доза није обавезна и моћи ће да је приме сви они који то желе", рекао је Бекић.

Грађани ће сами бирати коју ће вакцину да приме, било исту или неку другу, рекао је за РТС координатор Пункта за вакцинацију Београдски сајам.

Стигао нови контигент Фајзерове вакцине

У Србију је данас стигао нови контингент од 99.450 доза вакцине компанија Фајзер и Бионтек.

Реч је о редовној испоруци у оквиру које је у нашу земљу стигло 94.770 доза те вакцине.

Осталих 4.680 доза стигло је преко споразума влада Србије и Аустрије.

На респиратору 26 особа

Према најновијим подацима, у Србији је на коронавирус тестиран 11.761 узорак, од којих је 1.288 позитивано.

Преминуло још 7 пацијената, укупно 7.174‬ од почетка епидемије.

У болницама широм земље 868 пацијената, од којих је 26 на респиратору.

Четврти талас епидемије у Србији донео је четвороцифрени број новооболелих и двоструко више пацијената у болницама за само две недеље.

Међу оболелима је, кажу лекари, више мушкараца, а клиничке слике нису лаке и већина је на кисеонику. Истичу да нови талас можемо ублажити уз вакцинацију и превентивне мере.

Допунска, трећа (бустер) доза вакцине против ковида 19 почеће да се даје у Србији од 17. августа.

Сви грађани ће након 180 дана од примљене друге дозе моћи да приме трећу дозу, а позивање грађана ће се обавити СМС-ом и имејл порукама са линком који ће их водити на Портал еУправе, где ће добити детаљније информације. 

Др Миланко Шеклер рекао је за РТС да посебно забрињава податак да се у болницама налазе млади људи и мушкарци средњих година.  

Истиче да је вакцинација једино оружје против ковида 19 и да не постоји друго решење. 

Директор Дома здравља Ниш Милорад Јеркан рекао је за РТС да се повећао број прегледа у ковид амбулантама у Нишу - око 500 дневно, да су то млади људи, између 25 и 35 година, али и читаве породице.