Читај ми!

Петак 13. – црвени корона аларм, Kон: Овако не може, ковид пропуснице или скраћење радног времена

Оно на шта су упозоравали епидемиолози и инфектолози стигло је и брже него што су процењивали – прешли смо број од хиљаду новооболелих дневно. Заменица директорке ковид болнице у Батајници Александра Радoвановић Спурнић и епидемиолог Предраг Кон понављају да је вакцинација једини начин да се вирусу стане заврат. Кон најављује могућност увoђења ковид пропусница.

Невакцинисана је и већина болесника у црвеној зони Батајнице. За само 20 дана број пацијената у тој установи петоструко је увећан.

Александра Радовановић Спурнић, инфектолог и помоћница директорке ковид болнице у Батајници наглашава да ситуација није лака.

"Отварамо нове полуинтензивне неге, отварамо вечерас или сутра ујутру нову интензивну негу и боримо се. Оно што је у овом таласу јако значајно то је да су код нас у болници неколико породица читавих – и родитељи и деца", додаје Радовановић Спурнићева.

Наводи да у болницу долазе млади мушкарци без хроничних болести.

Слика из Батајнице осликава и тренутну епидемијску ситуацију у целој земљи. "Зато је неопходно да се поновно размотри пооштравање мера или увођење ковид пропустница", поручује епидемиолог Предраг Kон.

Према његовим речима, мора се под један – појачати вакцинација, јер то је најјача и специфична мера борбе, а онда и све остале мере које спречавају контакте. "И оно што смо давно рекли, ако долази до окупљања да мора да буде врло контролисано", истиче Kон.

Пред нову седницу Кризног штаба, Кон каже да ће се размарати начини да се појача вакцинација и непопуларне мере – дозвољено окупљање за вакцинисане и оне који су прележали ковид, као и обавезно тестирање.

Кон: Пропуснице или скраћење радног времена

"Колико видим, фестивали то поштују. Онај који није прележао и који није вакцинисан, има десет пута већи ризик од заражавања", наводи Кон.

Кон поручује да "овако не може" – ковид пропуснице или скраћивање радног времена угоститељских објеката и тржних центара.

Указује да је став медицинског дела Кризног штаба обавезна вакцинација за медицинске раднике, не само да би заштитили себе већ и пацијенте. Додаје да би то требало да важи и за војску и полицију.

Број вакцинисаних у нашој земљи је тек нешто већи од 50 одсто. И даље је недовољно интересовање код младих. Зато једногласна порука струке – да приме вакцину, него бити болесни.

Александра Радoвановић Спурнић сматра ће у наредним годинама вакцинација против ковида бити редовна појава. Вакцина је оружје, једино средство да корона нестане, додаје заменица директорке ковид болнице у Батајници. 

Кон очекује да ће убудуће вирус давати све мање и мање епидемијске таласе. "Вакцинисаће се на крају само они који су угрожени (хронични болесници) као што је сада реч о вакцини против грипа".