Читај ми!

Преминула још 2 пацијента, ковид потврђен код 292 особе

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 292 особе, од тестираних 9.236 узорака. Од последица заразе преминула су 2 пацијената. На респираторима 13 људи.

У Шумадији петоро новозаражених

Од 462 узорка коронавирус потврђен је код пет особа, саопштио је крагујевачки Институт за јавно здравље.

Две новоинфициране особе су из Крагујевца, три из Тополе. У осталим општинама Шумадијског округа нема новозаражених.

На лечењу у Универзитетском клиничком центру у Краљевцу је 7 пацијената.

Брнабић: Епидемиолошка ситуација погоршава се из дана у дан

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да се епидемиолошка ситуација погоршава из дана у дан.

Брнабићева је на седници Скупштине на којој посланици постављају питања члановима Владе, казала да то погоршање ипак не може да се пореди са оним у претходним таласима, захваљујући томе што имамо 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана.

"Било би боље да смо око 60 или 70 одсто вакцинисаних", казала је Брнабићева одговарајући на питање посланику Странке правде и помирења Самиру Тандиру и апеловала још једном на све да се вакцинишу, а посебно на младе.

Како је навела, наш здравствени систем не трпи јер су изграђене ковид болнице.

Ружић: Ако ситуација буде тако диктирала ђаци ће кренути у школе по моделу из прошле године

Школска година почеће 1. септембра, а уколико епидемиолошка ситуација буде тако диктирала ђаци ће кренути по моделу из прошле године, рекао је министар просвете Бранко Ружић.

Истакао је да ће предшколске установе радити пуним капацитетом, а ђаци до 4. разреда похађаће наставу у школи подељени у две групе.

Основци од петог разреда у том случају ишли би у школу на наставу по моделу "дан за дан" и то у две групе.

За средњошколце и гимназијалце настава би се одвијала "недељу за недељу" – наизменично у школи и онлајн.

"Дефинитивно смо спремни да школска година почне 1. септембра. Желимо да доведемо до тога да ипак ако се укаже прилика кренемо на регуларан начин, јер је то интерес ученика, просветних радника и родитеља", рекао је министар за Танјуг ТВ.

Ипак, додао је, регуларан начин школовања зависи од вакцинације.

Ружић је навео да је добро што се до сада више од 50 одсто просветних радника вакцинисало те додао да иако није обавезујућа вакцинација јесте цивилизацијска тековина у заштити здравља грађана.

Указао је да образовни процес у Србији од основних школа до факултета похађа 1,1 милион "нечије деце".

"Долази до значајно веће производње вируса у односу на британски сој"

Вирусолошкиња др Александра Кнежевић изјавила је да се делта сој коронавируса лакше везује и појачано преноси него претходне врсте.

На седници Пододбора за праћење епидемиолошке ситуације у вези с ковидом, рекла је да долази до значајно веће производње вируса у односу на британски сој, што олакшава преношење, о чему говоре и студије да се од 50 до 60 одсто више преноси од британског соја.

Епидемиолог др Владан Шапоњић и директорка Института "Батут" др Верица Јовановић говорили су о ефикасности све четири доступне врсте вакцина на различите сојеве коронавируса.

Навели су да је на територији Србије утрошено око 5.600.000 доза вакцина, а вакцинисано је око 2.900.000 људи првом дозом, што чини око 49,7 одсто обухвата циљне популације.

Јовановићева је навела да се ефекат постизања што већег обухвата популације смањује током времена и да је задатак целог друштва да мотивише грађане на вакцинацију.

Говорећи о примању треће дозе вакцине, она је навела да ће првобитно најосетљивији део популације бити обухваћен трећом дозом.

Шапоњић је говорио о изузетно малом проценту заражавања коронавирусом након примљене обе дозе вакцина наводећи да је неопходно поново покренути кампању за вакцинацију и омогућити привилегије, односно рестрикције у односу на вакцинацију.

Председница Пододбора др Драгана Баришић говорила је о значају одржавања седница ван седишта Одбора за здравље и породицу, на тему борбе против коронавируса и значају вакцинације, јер се на тај начин подиже свест грађана у локалним срединама.

У том смислу, председник Одбора за здравље и породицу др Дарко Лакетић је указао на пример општине Мерошина где је проценат вакцинисаних повећан са девет на преко 30 одсто, а након одржавања седнице Одбора у том месту.

Највише новозаражених у Београду, још два града са двоцифреним бројем

Од 292 нова случаја заразе, колико је у Србији потврђено у последња 24 сата, највише их је у Београду – 99.

Нови Сад има 18 новоинфицираних, Смедерево 10, Крушевац, Прибој и Зрењанин по 7, Параћин, Лозница, Ваљево, Зајечар и Јагодина по 6.

Остала места бележе мање од шесторо новозаражених. 

На респираторима 13 пацијената

У Србији су у последња 24 сата потврђена 292 нова случаја коронавируса од тестираних 9.236 узорака.

Борбу са ковидом изгубиле су 2 особе. Од почетка епидемије од последица коронавируса преминуло је 7.110 људи.

На болничком лечењу су 364 особе, а на респираторима 13 пацијената. 

Иако је прву дозу вакцине примило 49,7 одсто пунолетног становиштва, а обе 47,6 одсто, надлежни истичу да то још није довољно да би спречило ширење болести.

Кризни штаб није пооштрио мере, али је препоручио трећу дозу вакцине приме хронични пацијенти и они чији је имунитет већ угрожен одређеним болестима или операцијама. 

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је да најновија истраживња показују да је вакцина кинеског произвођача Синофарм, којом је вакцинисан највећи број грађана у Србији међу најефикаснијим против делта соја коронавируса, апелујући на грађане да се вакцинишу.

Премијерка Ана Брнабић написала је на Твитеру да је београдски Стари град прва општина која је стигла до 50 одсто вакцинисаних у старосној групи од 18 до 30 година.