Читај ми!

Нова 332 случаја заразе у Србији, препорука Кризног штаба о трећој дози вакцине - делта сој у Црној Гори

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 332 особе, од тестираних 9.709 узорка. Нема преминулих. На респираторима 11 пацијената. Одржана седница Кризног штаба. Закључено да трећу дозу вакцине добију хронични пацијенти и они чији је имунитет већ угрожен одређеним болестима или операцијама.

Делта сој стигао у Црну Гору, чека се потврда

Директор Института за јавно здравље Црне Горе Игор Галић казао је да је епидемиолошка ситуација у Црној Гори комплексна и да захтева опрез.

Епидемиолошкиња Милена Поповић-Самарџић казала је да у ИЈЗ-у сматрају да је делта сој коронавируса већ присутан у Црној Гори, али да се чека потврдан резултат тестова, како би били сигурни у то, пренела је РТЦГ.

Кризни штаб дао препоруку за трећу дозу вакцине

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић апеловала је, након седнице Кризног штаба, на грађане да се вакцинишу.

Рекла је да се истраживања о трећој дози вакцине раде, да нема конзистетних закључака осим чињенице да је потребно време праћења.

Кризни штаб је препоручио да у првој групи трећу дозе вакцине добију особе које имају имунодефицијентна стања, и различита хронична оболења која су у вези са ослабљеним имунитетом па самим тим и са смањеном дужином имуног одговора после вакцинације - особе које су имале трансплантацију органа и које су на хемодијализи, особе са малигним обољењима које примају терапију, хронична обољења плућа и јетре.

То су особе код којих је утврђено да је дужина поствакциналног имунитета краћа него код особа које имају очуван имуни систем.

У овом моменту то је група која је препозната, да се појача поствакцинални имунитет трећом дозом када истекне шест месеци од примања друге дозе вакцине.  

Обухват имунизације у 52 јединице локалне самоуправе је преко 50 одсто. 

Са вирусом се боримо јако дуго и крај се не види, али сада имамо вакцину, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић, додајући да морамо да имамо личну и колективну одговорност. 

Да бисмо дочекали јесен што јачи, сада треба да се вакцинишемо, поручила је она.

Почела седница Кризног штаба

Почела седница Кризног штаба за борбу против коронавируса, на којој ће бити размотрена тренутна епидемиолошка ситуација у Србији.

Очекује се да ће на седници бити речи о трећој дози вакцине и евентуалном пооштравању мера за борбу против Kовида 19.

Стручњаци су претходних дана упозоравали на повећање броја новозаражених, као и на опасност да у Србији због слабог одзива на вакцинацију у септембру дође до четвртог таласа.

У Београду више од 100 новозаражених, пет градова двоцифрено

У Београду је у последња 24 часа забележено 106 нових случајева коронавируса, што је скоро трећина укупног броја од 332 новозаражена у Србији.

Пораст броја нових инфекција регистрован је и у осталим градовима, од којих пет имају двоцифрен број позитивних. То су Нови Сад са 20, Ниш са 13, Чачак са 11 и Смедерево и Параћин са по 10 новооболелих.

У Јагодини и Зрењанину откривено је по девет нових случајева зараза, у Краљеву и Ужицу по осам, Бољевцу седам, Старој Пазови шест, а у Крушевцу пет.

Шкодрић: Синофарм вакцина најефикаснији против делта соја

Вакцина кинеског произвођача Синофарм, којом је вакцинисан највећи број грађана у Србији је међу најефикаснијим против делта соја вируса корона, изјавила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић апелујући на грађане да се вакцинишу.

Шкодрићева скреће пажњу на недовољан број вакцинисаних грађана, нарочито међу младима и наводи да је међу популацијом од 18 до 30 година вакцинисано свега 18 одсто њих, а да је вакцинација једини начин заштите од вируса корона

"У Србији има довољне количине вакцина", каже Шкодрић за Танјуг.

На питање постоје ли већ нека сазнања о ефикасности појединих вакцина на делта сој, Шкодрићева за Танјуг каже да су истраживање из Шри Ланке показало да је ефикасност вакцине Синофарм код младих 99 одсто, а код старијих 94 одсто и истиче да је ту вакцину примило око милион и седамсто хиљада наших грађана и да је реч о безбедној вакцини.

То су, каже, показали подаци објављени у стручном часопису "Јама" из 2021. године.

Када је реч о трећој дози и недоумицама око тога треба ли примити и коју трецу дозу вакцину и о могућности комбиновања вакцина различитих произвођача, Шкодрићева каже, да за сада, ни једна референтна институција није донела званичну препоруку о томе.

"Не постоји ни незванична препорука Светске здравствене организације као ни Европске агенције за лекове о увођењу треће дозе", рекла је директорка РФЗО.

Истиче да се Србија се од самог почетка епидемије вируса корона понаша озбиљно одговорно и да је испред многих земаља у анализама предузетим потезима, када је реч о ковиду 19.

"Тако смо и о трећој дози почели да анализирамо и пратимо дешавања, истраживања и препоруке произвођача. Наша струка се интензивно бави тиме, а коначну одлуку о томе донеће Кризни штаб", рекла је Шкодрићева.

Тестирано 9.709 узорака

У Србији су у последња 24 сата потврђена 332 нова случаја коронавируса, на основу 9.709 тестираних узорака, а преминулих није било.

На респираторима је 11 пацијената оболелих од ковида-19, од укупно 357 хоспитализованих.

Од почетка епидемије у Србији је заражено 720.975 особа, од којих је 7.108 преминуло.

Проценат смртности је 0,99 одсто. До сада је тестирано 4.643.835 узорака.

Ружић позвао просветне раднике да се вакцинишу

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић позвао је просветне раднике да се вакцинишу, наводећи да је вакцинација последња шанса да се победи корона вирус и да 1. септембра почне редовна настава у школама.

Ружић је навео да је вакцинисано око 50 одсто просветних радника и да су запослени у просвети схватили значај вакцинације за заустављање корона вируса и повратак уобичајеном начину живота и навикама.

"Посебно морам да похвалим запослене у високом образовању, али и да позовем и остале из система образовања да се вакцинишу, јер нам је то последња шанса да победимо овај вирус и да се од 1. септембра нађемо у школским клупама јер је то најбоље и за социјализацију деце и за њихово образовање", навео је Ружић у писаној изјави.

Министар је навео да је у образовно-васпитном систему вакцинисано укупно 48,72 одсто запослених, од чега је највећи проценат у високом образовању 60,23 одсто, док је у основном 46,68 одсто, средњем 46,29 одсто и у предшколском 36,11 процената.

На седници Кризног штаба закључено је да трећу дозу вакцине добију хронични пацијенти и они чији је имунитет већ угрожен одређеним болестима и операцијама.

Последњих дана расте број оболелих у Србији. Да бисмо коронавирус држали под контролом, неопходно је да поштујемо превентивне мере и да се вакцинишемо, упозоравају лекари.

Др Ана Банко, вирусолошкиња за РТС је објаснила да не треба инсистирати на трећој дози вакцине код свих грађана, али да посматрано са научног аспекта, постоји неколико показатеља зашто би она била корисна.

"Показано је да код инактивисаних вакцина, нпр. код оних из Кине, Синофарм и Синовак, након шест месеци титар антитела пада испод граничних вредности које су они арбитрарно одредили, па то индиректно указује да ће трећа доза бити неопходна", напомиње др Ана Банко.

Стручни комитет дао је препоруку за трећу дозу вакцине.  

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да је тренутна епидемијска ситуација у Србији комплексна и да за месец дана може бити забрињавајућа.

"Евидентно је, с појавном сунчаних дана и годишњих одмора, да су људи заборавили да је коронавирус присутан и да су заборавили да треба да се вакцинишемо. Углавном су своју пажњу усмерили на коришћење годишњих одмора и опустили се", рекао је Ђерлек.

Поручује да је врло ризично невакцинисан чекати делта сој и јесен.