Читај ми!

Успорена имунизација повећава ризик од нових мутација, стигла нова испорука Фајзер вакцина

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 720.112 особа, а забележено је 7.104‬ смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Србију стигло још 113.490 доза Фајзер вакцина

Министарство здравља саопштило је да је Србији испоручен нови контингент вакцина "Фајзер-Бионтек".

У Србију је стигло 113.490 доза вакцина, у оквиру редовне испоруке.

Вакцине су допремљене на Институт "Торлак".

Кон: Ситуација погоршана, ове недеље више од 300 новозаражених дневно

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон истиче да је епидемиолошка ситуација погоршана и да ће се и даље погоршавати, као и да очекује да ће током ове недеље број новозаражених на дневном ниову прећи број од 300.

Наводи да ће у наредном периоду сигурно доћи и до четвороцифреног броја новозаражених на дневном нивоу, да је сада хоспитализовано око 300 особа, али да не очекује притисак на здравствени систем као што је био када смо имали више од 9.000 хоспитализованих.

На питање када се може очекивати пик четвртог таласа, Кон је рекао да успон траје осам недеља, а како је почео последње недеље јуна трајаће и у августу.

Оно што је додатни проблем, како каже Кон, у септембру нас очекује и поновно окупљање колектива, почетак школске године, а пре тога ће се велики број људи вратити са летовања.

"Али, имамо и вакцинисане, што су све значајне чињенице које ће утицати на ток. Да немамо вакцинисане не би било чудно да овај последњи скок буде пик, али доћи ће до четвороцифреног броја заражених на дневном нивоу, то је јасно", рекао је Кон за ТВ Пинк.

Ђерлек за РТС: Невакцинисан чекати делта сој и септембар је врло ризично

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да је тренутна епидемијска ситуација у Србији комплексна и да за месец дана може бити забрињавајућа.

Поручује да је врло ризично невакцинисан чекати делта сој и јесен.

Када је реч о трећој дози вакицне, Стручни комитет је дао препоруку за њу.

"Сви се спремамо да мирно дочекамо јесен и размишљамо о чувању здравља и мислим да један велики део грађана поступа онако како треба, а трећа доза је нешто што нам треба посебно за одређене категорија становништва", рекао је Ђерлек.

Зрењанин, број прегледа у амбулантама порастао око 40 одсто

У протеклих десетак дана број прегледа у амбулантама је порастао и до 40 одсто.

У зрењанинској болници пре десет дана није било ниједног лежећег пацијента, а сада их је 10.

Др Здравко Ждрале, директор Дома здравља "Др Бошко Вребалов" каже да је у последњих шест месеци на територији града Зрењанина и насељних места која му гравитирају вакцинисано 85.781 лице, а 42.049 особа ревакцинисано.

Каже да се уочава да је интерес био изузетан у почетку, тренутно је дошло до извесног спалшњавања интересовања, пре свега се то односи на младу популацију.

"Још једном апелујем на младе сугражане да се одазивају на процес вакцинације и да буду свесни да победе над злом који се зове коронавирус нема без вакцинације", закључио је др Ждрале.

Извештај Симе Будимира

Без новозаражених у Пчињском округу

Према подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, у Пчињском округу је на коронавирус тестирано 96 узорака, а није било позитивних на коронавирус.

У Србији 329 хоспитализованих пацијената

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 329 хоспитализованих пацијената. На респираторима се налази 9 особа.

Према последњем пресеку, још 1 пацијент преминуо је од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 199 особа, од 6.157 тестираних.

Епидемиолози понављају да ће проблем са коронавирусом бити решен када довољан број људи буде вакцинисан.

У Србији је вакцинисано 48,49 одсто грађана, што није довољно.

Министар здравља Златибор Лончар указао је на то да је у суботу било највише прегледа у ковид-амбуланти у Нишу у последњих пет недеља и да су се сви који су позитивни на коронавирус вратили са летовања, а да су у највећој мери невакцинисани.

Упозорава да ако будемо спори у вакцинацији дајемо предност вирусу да мутира.

Министарство просвете саопштило је да почетак наставе 1. септембра зависи од препорука Кризног штаба и да без вакцинације на задовољавајућем нивоу неће бити могуће да се организује регуларна настава.