Читај ми!

Лекари упозоравају да је четврти талас пред нама, на удару невакцинисани

Од почетка пандемије тестирано је укупно 4.608.706 особа, а регистровано 719.913 случајева коронавируса. До сада су од последица заразе преминула укупно 7.103 оболела, а проценат смртности је 0,99 одсто. На болничком лечењу налази се 327 пацијената, од којих је девет на респиратору.

Ружић: Без вакцинације ризикујемо регуларни начин наставе

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да ће начин наставе од 1. септембра зависити од препорука Кризног штаба и поручио да без вакцинације на задовољавајућем нивоу можда неће бити могућности да се следећа школска година организује регуларно.

Ружић је новинарима, током посете деце учесника спортског кампа у Београду, казао да је Министарство спремно за све опције, али да је много боље да се ова школска година почне на регуларан начин и тако и заврши у јуну следеће године.

"Модел наставе од 1. септембра ће зависити од оних који су и до сада били референтни у доношењу одлука поводом епидемиолошких мера, здравствени део Кризног штаба ће дати препоруку Кризном штабу након чега ће Влада донети одлуку", појаснио је Ружић.

Нада се, и због просветних радника, али пре свега због деце, због процеса стицања знања, да ће школска година бити организована на регуларан начин.

Међутим, како каже, то ће зависити и од процеса вакцинације у нашој земљи.

Лончар: Невакцинисани се са летовања враћају заражени, проблем како прићи младима

Министар здравља Златибор Лончар указао је на то да је у суботу било највише прегледа у ковид амбуланти у Нишу у последњих пет недеља и да су се сви који су позитивни на коронавирус вратили са летовања, а да су у највећој мери невакцинисани.

Наводећи да је у Србији до сада вакцинисано 48,49 одсто грађана, Лончар је за ТВ Пинк рекао да то није довољно.

Каже да се апсолутно залаже за обавезну вакцинацију здравствених радника и оних који су у честом контакту са људима, као што су таксисти, службеници...

Лончар каже и да код младих особа постоји проблем у приласку јер често када их питате зашто се не вакцинишу њихов одговор је да не знају.

Упозорава да нећемо изаћи из овог проблема, а ако будемо спори у вакцинацији дајемо предност вирусу да мутира и да вакцине које до сада имају не буду довољно средство за сузбијање вируса.

"Вакцинација је једини начин да се спасу људски животи и здравствени систем", каже Лончар, уз подсећање да у нашу земљу стиже и пета вакцина – "Модерна" која је показала одличне резултате.

Лончар указује и на то да није довољно да се само у једној земљи вакцинише довољан број људи јер вирус не зна за границе.

У Пчињском округу тестирано 177 узорака, нема позитивних

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације на коронавирус је тестирано  177 узорака из Пчињског округа.

Није било позитивних.

Према последњем пресеку, коронавирус је у Србији потврђен код још 249 особа, од 8.596 тестираних. Од последица заразе преминуло је пет пацијената. На респиратору је деветоро оболелих.

Последњих неколико дана, расте број новозаражених коронавирусом. Стручњаци истичу да нас бројеви упозоравају на то да је четврти талас пред нама, и да ће на удару бити невакцинисани, те да је неопходно убрзање вакцинације.

Упозоравају да на то што поново имамо троцифрен број заражених утиче низак степен вакцинације против ковида, а највећи тренутни проблем је мала вакцинисаност међу младима.  

Стручни комитет за имунизацију препоручио је трећу дозу вакцине против коронавируса

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек наводи за РТС да се увођењем треће дозе, додатно штите осетљиве категорије становништва, чији имунолошки систем даје слабији одговор на вакцинацију, здравствени радници који су у сталном контакту с пацијентима, као и сви који то желе.

Апелујe на младе између 18 и 30 година да се вакцинишу, како би, како каже, имали много мирнију јесен него што нас очекује.

Доктор Предраг Кон, члан Кризног штаба, рекао је да веома битно да одређене категорије људи, пре свега здравствени радници и старији суграђани, обавезно буду вакцинисани.