Читај ми!

Комитет за имунизацију препоручио трећу дозу вакцине, нова правила за улазак странаца у Србију

У Србији су од почетка епидемије регистрована укупно 719.664 потврђена случаја ковида 19. До сада је тестирано 4.600.110 особa. Од последица заразе преминуло је 7.098 оболелих. Проценат смртности је 0,99 одсто. На болничком лечењу налазе се 323 пацијента, од којих је 10 на респиратору.

У српским срединама на КиМ нови случај заразе

У српским срединама на КиМ забележен је први случај инфекције коронавирусом, након дуже од месец дана без оболелих, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Оболела особа регистрована је међу 27 тестираних.

Од избијања епидемије живот је у српским срединама од ковида 19 изгубило 149 особа.

Кон: Веома битна обавезна вакцинација за одређене категорије људи

Члан Кризног штаба Предраг Кон каже да је веома битно да одређене категорије људи, пре свега здравствени радници и старији суграђани, обавезно буду вакцинисани.

"Оно што је најважније да се врати тежиште и пажња на невакцинисане. Када је реч о лекарима који свакодневно раде са пацијентима, то није само питање личне одлуке већ и етичко питање. Ако је неко свакодневно у контакту са великим бројем људи, онда постоји и велика могућност да уколико није вакцинисан ненамерно зарази већи број људи", рекао је Кон у интервјуу за ТВ Прва.

Он је констатовао да коронавирус неће нестати, већ ће опстати и мењаће се и том смислу је вакцинација интервентна мера у домену заштите јавног здравља, а етички принципи чувања јавног здравља су понекада у сукобу са општим принципима.

"Често помињем пример Обреновца. Када је била поплава у Обреновцу грађанима је био забрањен повратак кућама све док није извршена санација. У том случају је слобода кретања суспендована због здравља људи. Исто је и са корона вирусом. Имамо сутуацију да неко ко није вакцинисан може ненамерно да контаминира већи број људи, мислим на професије које обављају ту врсту посла, као нпр. здравствени радници. Када је јавно здравље у питању, када је оно угрожено, онда ту нема дискусије", рекао је Кон.

Он је предочио да ће се одлука о давању треће дозе вакцине доносити заједно са изабраним лекаром.

Према последњем пресеку, коронавирус је у Србији потврђен код још 202 особе, од тестирана 8.853 узорка. Од последица заразе преминуле су три особе. 

У земљи се данима бележи троцифрени број заражених. Стручњаци упозоравају да на то утиче низак степен вакцинације од ковида, а највећи тренутни проблем је мала вакцинисаност међу младима.

Упозоравају да је четврти талас пред нама, и да ће на удару бити невакцинисани. 

Стручни комитет за имунизацију препоручио је трећу дозу вакцине против коронавируса

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек наводи за РТС да се увођењем треће дозе, додатно штите осетљиве категорије становништва, чији имунолошки систем даје слабији одговор на вакцинацију, здравствени радници који су у сталном контакту с пацијентима, као и свима који то желе.

Објашњава да је препорука донета на основу светских истраживања која су показала да трећа доза појачава имунитет код особа које су слабије реаговале на две дозе. 

Апелујe на младе између 18 и 30 година да се вакцинишу, како би, како каже, имали много мирнију јесен него што нас очекује.

На седници Владе Србије усвојен је Закључак о давању сагласности за признавање потврде о потпуној вакцинацији против болести ковид 19 и потврде о прележаној болести на основу фактичког реципроцитета.