Читај ми!

Нова правила за улазак странаца у Србију

На данашњој седници Владе Србије усвојен је Закључак о давању сагласности за признавање потврде о потпуној вакцинацији против болести ковид-19 и потврде о прележаној болести на основу фактичког реципроцитета.

Грађани који поседују потврду о потпуној вакцинацији које издају државе Грузија, Монако, Кипар, Либан, Молдавија, Сан Марино, Тунис, Хрватска, Словачка, моћи ће са овом потврдом да уђу у Србију од суботе, 24. јула, у поноћ.

Додатно, либерализација уласка у земљу огледа се у томе што је за 16 земаља донета одлука да се дозволи улаз лицима која имају потврду о прележаном ковиду (позитиван пи-си-ар или антиген тест, од ког није прошло мање од 14 дана или више од шест месеци). Примена за свих 16 земаља почиње у суботу, 24. јула у 00.00 часова.

Земље које су обухваћене овом мером су: Луксембург, Андора, Шпанија, Аустрија, Бугарска, Грчка, Сан Марино, Словенија, Тунис, Турска, Хрватска, Румунија, Немачка, Сједињене Америчке Државе, Швајцарска, Данска.

Остале одлуке Владе 

Влада Србије усвојила је измене Уредбе о националним спортским признањима и новчаним наградама. За освојену златну медаљу награда ће износити 70.000 евра (у динарској противвредности), за сребрну 60.000 евра, док ће освајачи бронзане медаље бити награђени са по 50.000 евра.

Влада Србије донела је одлуку о проглашењу "Ковачевића пећине", која се налази на територији општине Крупањ, спомеником природе. Влада је усвојила и више предлога закона о потврђивању споразума са различитим државама, као и Стратегију за борбу против ширења оружја за масовно уништење за период од 2021. до 2025. године.