Читај ми!

Бројеви упозоравају да смо на почетку новог таласа, неопходно убрзање вакцинације

У Србији је од почетка епидемије регистровано укупно 718.590 случајева ковида 19. До сада је тестирано укупно 4.554.099 људи. Од почетка пандемије, од последица заразе преминуле су 7.083 особе, показују подаци са сајта covid19.rs. На болничком лечењу је 297 пацијената, од којих је осам на респиратору.

Стигла нова испорука Фајзер вакцина

Министарство здравља саопштило је да је на Институт "Торлак" стигла редовна испорука Фајзер вакцина против ковида-19. 

У Србију је стигло укупно 79.560 доза Фајзер вакцина.

Један нови случај заразе у Моравичком округу

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализованo је седам пацијентa, а нема пацијената у респираторном центру.

У протекла 24 часа примљен је један пацијент, а једна особа је транспортована за Батајницу.

Од 41 узорка из Чачка позитиван je 1, из Горњег Милановца од 14 узорака позитивних нема, из Лучана од 2 узорка позитивних нема и из Ивањице од 7 узорака позитивних нема. Укупно један позитиван од 64 узорка.

Током јучерашњег дана вакцинисане су 63 особе, а 24 особе су примиле другу дозу.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак са симптомима и знацима ковид инфекције било је шест прегледа, од чега је пет првих прегледа.

Тестирана 83 узорка из Пчињског округа, 3 позитивна

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на ковид 19 тестирана су 83 узорка из Пчињског округа.

Од тог броја 3 су позитивна на коронавирус. Два пацијента су из Врања и један из Владичиног Хана.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 19 прегледа, од чега седам првих. Узоркована је крв код 15 пацијената и сачињена четири РТГ плућа. Урађено је 17 антигенских тестова, два су позитивна на коронавирус.

У ковид болници ЗЦ Врање хоспитализован је један пацијент. Он је позитиван на коронавирус, има бронхопнеумонију и прикључен је на кисеоник. Пријема и отпуста није било.

У Врању је до сада дато 75.868 доза вакцина, другом дозом вакцинисана су 27.202 лица. Вакцинишу се и држављани Северне Македоније, прву дозу је примило 11.743, а другу 9.012.

Јуче је дато 247 вакцина, од тога 228 држављанима Северне Македоније.

Према последњем пресеку, коронавирус је у Србији потврђен код још 125 особа од тестираних 5.576 узорака. Од последица заразе преминуле су три особе. На респиратору се налази осам пацијената.

Стручњаци упозоравају да на то што поново имамо троцифрен број заражених утиче низак степен вакцинације од ковида, а највећи тренутни проблем је мала вакцинисаност међу младима.

Истичу да нас бројеви упозоравају да смо на почетку новог таласа, те да је неопходно убрзање вакцинације. 

Апелују на грађане да се вакцинишу како бисмо били спремни за брзо ширење делта соја вируса, који je недавно регистрован у Србији.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон је поручио да нема времена за премишљање и да би хитно требало почети обавезну вакцинацију здравствених радника и ризичних група становника.

Упозорио је да за три недеље бројеви новозаражених могу постати четвороцифрени у једном дану и да ће болнице вероватно почети да се пуне већ за седам дана.