Читај ми!

Кон за РТС: Погоршање ситуације је евидентно и то ће се видети, опуштање је узело маха

Епидемиолог др Предраг Кон каже за РТС да јасно види повећање епидемиолошких бројева, да је погоршање ситуације евидентно, да ће то трајати и да ће следеће недеље број бити између 100 и 150. Напомиње да када постоји велики број људи на фестивалима, није могуће очекивати да не дође до заражавања и то треба контролисати. Истиче да имамо вакцинисаност каква јесте, очигледно да не иде и да нешто крајње озбиљно мора да се уради да би се то покренуло.

Предраг Кон је, гостујући у Београдској хроници РТС-а, изјавио поводом туриста из Индије у Београду да је термин "карантински туризам" кованица која наводи на погрешно размишљање.

"Ово није било на седници Кризног штаба, нити смо расправљали о овоме што ћу причати. Сазнавши о томе, питао шта се дешава и добио сам протокол о томе где је све решено написмено – да путници који долазе из земаља у којима је интензиван пренос делта варијанте вируса морају да имају пи-си-ар не старији од 48 сати и да потпишу изјаву да прихватају седмодневни карантин", рекао је Кон.

Након тога, каже, буду тестирани и да, уколико се појави неко ко је позитиван, морају се подвргнути свим мерама. "Осигурање и они сами сносе те трошкове", додаје епидемиолог.

Поставља се питање да ли је неко од тих туриста поштовао карантин.

"У самом протоколу је наведено да хотел сам треба да позове МУП и инспекцију уколико примети да се мере не поштују. Ово је прилика да се на овај начин упознају. До сада је четвороцифрени број ушао у земљу. Тај број је прошао. На даље свако треба да ради свој посао.

Ту је укључено Министарство за саобраћај, Министарство здравља, МУП, Министарство туризма. Ми на седницама Кризног штаба о томе нисмо расправљали, али смо затражили пооштравање мера и ово је реакција институција", изјавио је др Кон.

Погоршање ће трајати 

За "мини-Шенген зону", напомиње, нема никаквог ограничења.

"Пошто и ја лично знам да нема озбиљне контроле, треба подсетити да се мора радити. Говорим о главном државном прелазу где може доћи импорт – то је аеродром, првенствено Београд, и ту треба заоштрити. Ми за стране држављане не можемо издати налог Санитарне инспекције који важи за њих, зато они потписују ту изјаву", навео је Кон.

Ми имамо искуства, али додаје да смо "озбиљно непослушни", и да морамо да схватимо да је погоршање ситуације евидентно и то ће се видети.

"Оно ће трајати. Не може се сада то вратити. Просек за последњих седам дана је 93, а следеће недеље ће просек бити између 100 и 150. И даље ће расти", додаје Кон.

На питање да ли каже да ће за две-три недеље бити између 300 и 500, др Кон је одговорио: "Више."

"За три недеље већ може", каже Кон.

"Као да је срамота подсећати на маске" 

Брзина заражавања у Израелу, који је максимално имунизована земља, била је десетострука за мање од три недеље, напомиње Кон.

"Израел данас или јуче – 526. Хоћу да кажем колико брзо то расте. Иста је ствар тамо, тамо је опуштање узело маха. Вакцинисаних тамо је 67 посто, а код нас, по статистичким подацима, ако раунате онај број који људи који је у земљи, 45 одсто и ту смо забаговали, потпуно се закочили", каже др Кон.

Имамо много оних који су против мера и, с друге стране, као да је срамота подсећати на маске.

"Треба да прихватимо да то постоји. Једина ствар је опомињање", истиче Кон.

Прописана казна је 5.000 динара, с тим што, истиче, имате ситуацију таква каква јесте и да је то "решено", али нико не кажњава. 

Притисак за отварање фестивала је, каже, био све интензивнији.

"Ту треба поштовати нечије потребе, али да ризика има – има. Свако ко је невакцинисан има 30 пута већи ризик. Када имате тако масовне скупове, немогуће је да немате заражавања, али оно треба да буде на најнижем могућем нивоу и то треба контролисати", рекао је др Кон.

Наводи да су и масовне журке проблем. 

Очекује да ће се састати Кризни штаб, али да се оно што је на снази не поштује.

"Потребне су озбиљне консултације око разних ствари у овом периоду узлета вируса. Не можемо да кажемо да је ситуација лоша. Имамо вакцинисаност каква јесте, очигледно да не иде, нешто крајње озбиљно мора да се уради, да се покрене, имамо ситуацију да је делта овде и ја јасно видим пораст.

Мора се радити на томе да се мере поштују, мора да се ради. Требало би изабрани лекари да намеће питање вакцинисаности онима који нису вакцинисани, да их упозорава", казао је Кон. 

Наводи да је још мирна ситуација, али да "враг однесе шалу" кад дођу бројеви као у Израелу.