Читај ми!

Лончар: Комисија утврдила да је 10.356 умрлих било у контакту или имало симптоме короне

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је Комисија за анализу смртних исхода проузрокованих болешћу ковид 19 утврдила да је 10.356 грађана који су преминули имало симптоме короне или било у контакту са особом која је била позитивна.

На конференцији за медије на представљању првих резултата Комисије, министар Златибор Лончар је рекао да је 64,4 одсто од 10.356 грађана имало придружене болести као што су обољење крвотока, повишени крвни притисак, дијабетес, неуролошка обољења.

Лончар је истакао да је просечна старост тих преминулих 72,2 године и да су две трећине преминулих мушкарци.

Објаснио је да се не може рећи да је 10.356 умрло од короне, већ је прецизирао да је њих Комисија убројала на основу позитивних тестова, на основу изјава породица да су били у контакту са позитивним особама или да су имали симптоме ковида.

"Желим да нагласим, јер знам да сви воле сензационалистичке вести, ми овог момента, не само ми већ било ко други, не можемо да изађемо са подацима и да тврдимо да је неко преминуо од ковида", рекао је Лончар.

Министар здравља појашњава да је само у децембру смртност повећана око 70 одсто у односу на просек из претходне четири године.

Према подацима које до сада имају Министарство здравље и Лекарска комора Србије, прошле године је умрло и 48 лекара, њих 28 било је млађе од 65 година. То што ревизија показује веће бројеве није изненађење за Комисију кажу исто се дешава и у другим земљама и најављују анализу података за ову годину.

"Једино обдукцијом до потврде узрока смрти"

Да бисмо тврдили да је неко преминуо од ковида, објашњава министар, потребно је да се уради обдукција.

"За ове људе који су преминули, ми немамо урађену ниједну обдукцију. Због тога се од Комисије захтевало да дођу до броја људи који могу да доведу у везу са коронавирусом", нагласио је Лончар.

Додаје да су ту убројани и људи који нису лежали у болницима, који нису имали пи-си-ар негативан тест или брзи тест, као и они који су се сами лечили код куће и дошли код лекара у моменту када су остали без свести и срчаног застоја.

"Узимали смо као релевантне само податке да је особа која је преминула била у контакту са позитивном особом или имала симптоме сличне ковиду", навео је Лончар.

Истакао је да Комисија није имала лак задатак и додао да су одабравали овај период за анализу, јер је тренутно ситуација у вези са короном стабилнија и да здравствени капацитети нису попуњени.

"Испунили смо задатак и обећање које смо дали грађанима и свим заинтересованима", рекао је Лончар.