Читај ми!

Епидемијска ситуација несигурна, све више земаља разматра комбиновање вакцина

Од почетка пандемије, у Србији је регистровано 716.385 случајева, међу 4.397.216 тестираних узорака. Од последица ковида 19, преминуло је 7.039 особа. Проценат смртности је 0.98 одсто. На болничком лечењу налази се 309 пацијената, од којих је 13 на респиратору.

Све више држава разматра комбиновање вакцина

Све већи број земаља света размишља о комбиновању различитих вакцина против ковида 19, тако да се у првој дози прими вакцина једног, а у другој другог произвођача, или о давању додатне дозе.

Таква размишљања долазе услед кашњења у снабдевању и забринутости за безбедност због чега су успорили програми вакцинације.

У току је и неколико медицинских студија за испитивање ефикасности замене вакцина против ковида 19, а студија Универзитета Оксфорд, објављена јуче, показала је да се комбинацијом вакцина, где се вакцина "Фајзер" даје након прве дозе вакцине "Астра-Зенека", производи више антитела него са две дозе "АстраЗенеке", преноси агенција Ројтерс.

Државе које разматрају или су се определиле за такво решење су: Бахреин, Канада, Италија, Русија, Јужна Кореја, Шпанија, Уједињени Арапски Емирати, Уједињено Краљевство и Сједињене Америчке Државе.

На пример, италијанска медицинска агенција АИФА је саопштила 14. јуна да људи млађи од 60 година, који су вакцинисани првом дозом вакцине "Астра-Зенека", могу да приме другачију вакцину за другу дозу.

Истовремено, Русија би, како је најављено, могла започети испитивања вакцине против ковида 19 која комбинује вакцину "Спутњик В" и разне кинеске вакцине и то у арапским земљама.

На територији Мачванског округа једна новозаражен

Према последњим подацима Завода за јавно здравље на територији Мачванског округа потврђен је само један нови позитиван узоран на коронавирус. Укупан број активно оболелих - 26.

До сада је у Шапцу са обе дозе вакцинисано више од 39.000 људи а са првом око 41.000.

Из сале Економске школе, вакцинални пункт је премештен у Службу за кућно лечење и негу.

У Шапцу је до сада вакцинисано и 1.658 страних држављана.

Нема новозаражених у Пчињском округу

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на коронавирус је тестиран 181 узорак из Пчињског округа. Ниједан није позитиван на коронавирус.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 36 прегледа, од чега 20 првих. Узоркована је крв код 26 пацијената и сачињено 10 РТГ плућа. Урађена су 23 антигенска теста, није било позитивних на коронавирус.

У ковид болници ЗЦ Врање хоспитализован је један пацијент. Он је позитиван на коронавирус, има бронхопнеумонију и тренутно је на кисеонику.

Кисић Тепавчевић: Охрабрују бројке, али страхујемо од јесени

После 15 месеци у старачким домовима нема више заражених ни међу корисницима, ни међу запосленима. Мали број новозаражених од коронавируса у нашој земљи охрабрује, али једини начин да јесен и пораст респираторних инфекција дочекамо спремно је да се у што већем броју вакцинишемо, рекла је за РТС министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

У Србији су према последњем пресеку регистрованa 84 новa случајa заразе коронавирусом, међу тестираних 7.530 узорка. Од ковида 19 преминуло је још осам особа.

На болничком лечењу налази се 309 пацијената, од којих је 13 на респиратору.

Стручњаци упозоравају да је ситуација несигурна и да су млади одлучујућа карика у борби са коронавирусом.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон рекао је да за сада нема информацију да се у Србији појавио делта сој коронавируса и да је јасно да кад један вирус тако доминира, да ће покрити читав свет и да је само питање тренутка.

Позвао је све, нарочито младе, да се вакцинишу и поручио да постојеће вакцине штите и од нових сојева вируса.

"Све директно зависи од младих људи, да ли јесу или нису вакцинисани, јер нама сада наилази период разних прослава, разних фестивала, разних догађаја на којима ће бити окупљања. Та окупљања ће бити безбедна само ако се окупљају заштићени људи", истакао је Кон. 

Наставља се вакцинација на пунктовима широм земље, а у Србију је јуче стигла нова испорука вакцина против коронавируса "Фајзер-Бионтека"

Од четвртка, 1. јула, ступа на снагу нова уредба, ново правило за улазак држављана Србије у Аустрију.