Читај ми!

Шта студенте мотивише да се вакцинишу, а шта их спречава

Хоћемо ли до краја јуна успети да достигнемо колективни имунитет, односно да обе дозе вакцине прими више од 50 одсто популације, највише зависи од младих. Лука Марошанин из Студентског парламента Универзитета у Београду каже за РТС да је веома важно да се млади вакцинишу, јер тиме штите и себе и своје ближње.

Лука Марошанин је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је све већи број студената који је заинтересовани за вакцинацију и који желе да приме вакцину.

"Ми смо имали више пикова у смислу заинтересованости студената за вакцинацију. Сада је то на једном завидном нивоу. Имали смо период неповерења код студената када су чекали старије да се вакцинишу. Сада имамо добре бројеве по факултетима Универзитета у Београду, у смислу да је на великом броју факултета преко 50 одсто студената вакцинисано", навео је Марошанин.

Истиче да су студенти били увек део друштва који се пуно пита и који жели да сазна истину некад и на тежи начин.

"Студенти су чекали да виде како ће се вакцина показати, некад их је бунила брзина самог открића вакцине, некад их је плашио моменат стерилитета и ти митови који постоје, али као студенти био-медицинске групације, борили смо се на разбијању тих митова и да после једног времена када имамо велики број пријатеља, познаника, бака, дека, родитеља који су вакцинисани, можемо рећи да су студенти доста сигурнији по питању вакцинације", каже Марошанин.

Додаје да је са студентима причао отворено и да када се он вакцинисао и када се уз помоћ професора дошло до научних утемељења која су јасна, да су се ти митови почели разбијати.

"Имали смо велику помоћ Агенције за лекове и медицинска средства и Института 'Батут' у смислу едукације студената. Морам да напоменем да је и Студентска поликлиника урадила велики део посла", рекао је Марошанин.

Додаје да је Медицински факултет нешто раније започео са вакцинацијом, те су бројеви зато импозантни.

"Тешко је доћи до прецизних података, јер је један део студената због онлајн студирања код куће и није у Београду. Верујем да је број од 50 одсто студената и већи", изјавио је Марошанин.

Поручио је студентима да се не опуштају, да буду свесни шта их очекује у октобру.

"Мислим да је јако важно да се у наредном периоду вакцинишу, јер тиме штите и себе и своје укућане", каже Марошанин.