Читај ми!

Комплетно имунизовано 47,8 одсто грађана, апел неодлучнима да се вакцинишу

Од почетка пандемије у Србији је регистрован укупно 715.841 случај заразе коронавирусом. Од последица ковида 19 преминуле су 7.004 особе, показују подаци са сајта covid19.rs. Тестирано је 4.343.775 особа. На болничком лечењу налази се 341 пацијент, од којих је 21 на респиратору.

У српским срединама на КиМ вакцинисано 25.500 људи

Председник Александар Вучић је на седници Скупштине Србије навео да је до сада у српским срединама на КиМ 25.500 људи вакцинисано, а више од 22.600 примило је другу дозу.

Међу старијима од 60 година другу дозу је примило 67 одсто грађана, рекао је Вучић.

Путници из Србије у Холандију могу без теста и карантина

Путници из Србије, као и из Албаније, Северне Македоније, САД, Либана и Тајвана, од 24. јуна могу да уђу у Холандију без икаквих ограничења, јавља сајт Шенген виза инфо.

Како наводи, то значи да путници из ових шест земаља, укључујући туристе, неће морати да покажу тест на коронавирус нити потврду о вакцинацији, а неће морати ни да иду у карантин, преноси Танјуг.

Одлуку је објавила Влада Холандије, по препоруци Савета ЕУ да се наведене државе додају да листу ЕУ епидемиолошки безбедних земаља трећег света, чијим грађанима би требало дозволити путовања у ЕУ која се не сматрају неопходим.

Међутим, они који долазе у Холандију авионом мораће да попуне изјаву о здравственом стању, коју неке авио-компаније дозвољавају да се попуни у дигиталном формату када се путник пријави на лет.

"Ако долазите из државе где је ризик од заражавања ковидом-19 низак (безбедне државе), не морате да покажате негативан резултат теста када путујете у Холандију. Такође, не морате да идете у самоизолацију по доласку у Холандију", саопштила је влада те земље.

Лончар: Потпуно имунизовано 47, 8 одсто одраслих, позивам све да се вакцинишу

Министар здравља Златибор Лончар каже да је до сада потпуно имунизовано 47,8 одсто одраслих грађана.

Лончар је поновио да се без масовне вакцинације епидемија неће превазићи.

"Иако многи мисле да је ситуација под контролом, да је довољно да се неко други вакцинише а не ми, гарантујем вам да то није даовољно", додао је Лончар.

Апеловао на све невакцинисане грађане да се имунизују.

У Пчињском округу једна особа позитивна на ковид

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 207 узорака из Пчињског округа, један је позитиван на ковид 19. Новооболели пацијент је из Бујановца.

У осталим општинама Пчињског округа није било нових случајева заражавања коронавирусом.

У ковид амбуланти АТД Врање у последња 24 часа обављено је 59 прегледа, од чега 32 прва. Узоркована је крв код 34 пацијента и сачињено 10 рендгена плућа. Урађена су два пи-си-ар теста и 35 антигенских тестова, није било позитивних на коронавирус.

У ковид болници Здравственог центра Врање хоспитализована су четири пацијента. Сви су позитивни на коронавирус и имају бронхопнеумонију. На кисеонику су три болесника. Отпуста и пријема није било.

У крушевачкој болници нема оболелих од ковида, повратак у нормални режим

У Крушевцу је прву дозу вакцине примило 45,3 одсто пунолетних грађана, а другу 42,4 одсто, што је најбољи одзив у Расинском округу.

У последња 24 сата, инфекција је потврђена код једног пацијента из Крушевца, а смањен број прегледа у ковид амбуланти, тридесетак дневно.

На инфективном одељењу Опште болнице у Крушевцу нема пацијената, нема их ни последњих недељу дана, болница се враћа у нормални режим рада, што је важно за хроничне болеснике.

Међу њима су и онколошки пацијенти, који су са радошћу дочекали информацију да се нормалном режиму рада враћа и онколошко саветовалиште "Нарцис".

Јелена Чукарић, психолог Саветовалишта, каже да могу да се јаве онколошки пацијенти и чланови њихових породица.

"Доста људи се јављало за помоћ да се информишемо за прегледе, рад смо проширили не само на онколошке пацијенте", каже Чукарић.

Саветовалиште постоји две године. За помоћ се обратило 1.100 корисника.

Извештај Весне Кезовић

Епидемијска ситуација у Србији је све боља. Пада број новозаражених и преминулих од последица ковида 19. На смањење броја заражених утиче имунизација.

Вакцинација се спроводи на више од 220 пунктова широм земље, а стручњаци позивају грађане који се нису вакцинисали да то учине.

Упозоравају да су и даље потребни опрез и придржавање свих мера.

Према последњем пресеку, у Србији је регистровано 88 нових случајева коронавируса, међу 7.992 тестирана узорка. Од последица ковида 19 преминуле су још три особе.

На болничком лечењу налази се 341 пацијент, од којих је 21 на респиратору.