Читај ми!

Ускоро апликација за самопроверу симптома постковид синдрома, шта посебно брине лекаре

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да очекује да данас у Србији буде више од 50 одсто пунолетних вакцинисаних грађана. Додаје да би за три недеље требало да буде готова апликација за самопроверу симптома постковид синдрома.

Мирсад Ђерлек је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се за три недеље, можда и мање, очекује да буде завршена апликација за пацијенте који се жале на последице ковида.

"Показује се да велики број пацијената тражи помоћ лекара. Министар Лончар је задужио доц. др Горана Стевановића са Инфективне клинике да са својим тимом направе тај медицински део упитника где би се извршила нека самоконтрола, колико људи могу да сумњају на постковид синдром. Остаје да се усагласи са е-Управом и за три недеље би требало да буде доступно грађанима", истакао је Ђерлек.

Циљ је, како каже, да се буде доступнији грађанима, како би они што пре могли да закажу код лекара и добију адекватну терапију за постковид синдром.

"Имамо велики број пацијената са менталним оштећењем, где је ова ситуација оставила трага на нацију, а имамо и органска оштећења. Савет је да се обрате избраном лекару који ће брзо направити анамнезу и одредити ком специјалисти се даље јавити за помоћ", нагласио је државни секретар Министарства здравља.

До краја јуна 50 одсто ревакцинисаних 

Када је реч о вакцинацији, Ђерлек је рекао да очекује да данас Србија пређе број од 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана.

"Тренутно имамо 49,9 одсто, треба нам још 6.000. То је велики успех Републике Србије и очекујем да до краја јуна имамо 50 одсто ревакцинисаних", напоменуо је Ђерлек. 

Највише вацинисаних грађана је у Прибоју – 60 одсто, Нишу 59, Босилеграду 58. Најмање вакцинисаних је у Тутину 14 одсто, Новом Пазару 23 одсто, Лајковцу 25.

Бројчано предњаче Београд, Нови Сад и Ниш, у којима је укупно једна трећина вакцинисаних  грађана Србије, рекао је Ђерлек.

Навео је да је током викенда било велико интересовање странаца за вакцинацију у Србији. Око 14.000 странаца је примило цепиво у нашој земљи, највише из Северне Македоније, БиХ, Црне Горе и спорадично из Албаније.

Говорећи о вакцинацији младих, државни секретар је истакао да бројка од 17,3 одсто још није задовољавајућа, али да је боља него пре месец дана.

"Да похвалим младе који показују зрелост да помогну држави да дођемо до што више вакцинисаних и колективног имунитета", истакао је Ђерлек.

Према његовим речима, до сада је 350.000 грађана извадило дигитални зелени сертификат.