Читај ми!

Први викенд током којег ресторани и кафићи на отвореном раде без ограничења, стигле вакцине из Румуније

Од почетка пандемије у Србији су регистроване 715.604 особе заражене коронавирусом, а урађено је 4.321.518 тестова. Од ковида 19 преминуло је 6.990‬ људи.

У домовима за старе и установама социјалне заштите 4 заражена

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих у Србији на данашњи дан потврђено је присуство ковид-19 код три корисника и једног запосленог, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. 

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 5.952, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 3.098.

Десет новозаражених у Моравичком округу, у Чачку на лечењу три пацијента

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализована су три пацијентa, нема пацијената у респираторном центру, наводи се у извештају Радног тима за праћење ширења коронавируса на територији тог града.

У протекла 24 часа отпуштена су два пацијента са лечења, један је транспортован за Крагујевац, а пријема пацијената није било.

Од 169 узорака из Чачка позитивних је осам, из Горњег Милановца од 25 узорака позитивних је два, из Лучана од шест узорaка позитивних нема, и из Ивањице од 18 узорака позитивних нема. Укупно 10 позитивних од 218 узорака у Моравичком округу.

У петак је вакцинисано укупно 429 особа, од тога првом дозом вакцине 72, а 357 лица примило је другу дозу цепива.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид-инфекције било jе 16 прегледа, од чега шест првих.

У Србију стигла донација више од 50.000 вакцина из Румуније

Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" данас је преузео 50.400 вакцина Астра-Зенеке, које је Србији донирала Румунија, саопштила је Мисија ЕУ у Београду.

Пошиљка је јутрос стигла на аеродром "Никола Тесла", а транспорт је омогућен Механизмом цивилне заштите Европске уније.

Како се наводи у саопштењу, у питању је девета акција Механизма цивилне заштите ЕУ од марта 2020, која одговара на потребе Србије у борби против ковида-19.

Укупан износ помоћи која је преко овог механизма мобилисана из ЕУ за Србију данас достиже више од 7 милиона евра.

Та средства су до сада у великој мери служила за испоруку заштитних маски и друге заштитне опреме Србији који су касније коришћени у болницама, полицијским службама и јавној управи.

ЕУ је укупно мобилисала више од 66 милиона евра за Србију за хитну реакцију против ковида-19 и уложиће много више за подршку економији, посебно за мала и средња предузећа, истиче се у саопштењу.

Механизам цивилне заштите ЕУ олакшава сарадњу у реаговању у ванредним ситуацијама, припреми и превенцији између држава чланица, као и неколико других европских земаља.

Србија је постала члан Механизма 2015. године, али и пре тога, током разорних поплава у мају 2014. године добила је помоћ из тог програма.

Та операција је била једна од највећих откад је механизам успостављен, а од оснивања 2001. године, Механизам је одговорио на преко 330 захтева за помоћ унутар и изван ЕУ, наводи се у саопштењу.

Без новозаражених у Врању, на лечењу шест пацијената

У ковид амбуланти у Врању током петка обављена су 44 прегледа, од чега 22 прва. Узоркована је крв 31 пацијента и урађено 11 РТГ плућа, два пи-си-ар и 34 антигенска теста, није било позитивних на коронавирус.

У ковид болници Здравственог центра Врање лечи се шест пацијената. Сви су позитивни на коронавирус и имају бронхопнеумонију. На кисеонику је пет болесника.

Није било пријема и отпуста. Тренутно је у ковид болници у Врању 70 слободних постеља, подаци су градског штаба за ванредне ситуације.

Друга доза вакцине на Београдском сајму за стране држављане

Страни држављани који су крајем марта примили прву дозу вакцине у Србији, овога викенда долазе по другу дозу. Тачно у 8 часова на Београдском сајму почела је вакцинација у халама 3 и 11, а завршава се у 17 часова. Продужено радно време биће само током викенда.

Велики су редови, а грађани који су дошли да приме вакцину против ковида кажу да су углавном из БиХ, Северне Македоније, Украјине.

Др Зоран Бекић, директор пункта за вакцинацију на Београдском сајму каже за РТС да је Србија постала центар вакцинације у Европи.

"Челни људи у држави су повукли изузетан дипломатски потез. Србија је пружила руку пријатељства регији, избрисала границе и показала да се сви боримо против заједничког непријатеља. Крајем марта у Србији је вакцинисано више од 22.000 страних држављана, на Сајму тада више од 12.000. Од тога је прошло 12 недеља и дошло је време за ревакцинацију", наводи Бекић.

Због тога ће, као је рекао, на Сајму другу дозу вакцине примити 8.000 страних држављана, а сутра 5.000.

"Паралелно са тим тече вакцинација првим дозама на Сајму, искључиво за држављане Србије, Северне Македоније и БиХ", наводи Бекић.

"Очекујемо испоруку 'спутњика' у најскорије време. Потребно је било која лична исправа где постоји број", напомиње Бекић.

Последњих дана се, наводи, на Сајму највише вакцинишу страни држављани из БиХ и Северне Македоније, а у тржним центрима млади.

"У тржним центру ‘Ушће’ од 6. маја до среде је вакцинисано првим дозама 13.600 лица, а старосна доб је у просеку 40 година", каже Бекић.

До петка је у Србији прву дозу вакцине примило више од 44 одсто наших грађана, а 40 одсто је добило другу дозу.

"Неопходно је да убрзамо вакцинацију да нам се корона не би у најтежем облику вратила на јесен. Посебан апел младима, нађите време, вакцинишите се, ви сте наша снага и будућност и Србија верује у вас", закључио је Бекић.

У Србији су према последњем пресеку заражене још 162 особе, од 9.941 тестиране, а од последица ковида 19 преминуло је пет особа.

У болницама се налази 381 пацијент, од којих је 19 на респиратору, подаци су са сајта covid19.rs.

Микробиолог и научник са Института "Ворвик" Бранко Рихтман очекује да ће делта сој коронавируса (индијски сој) ускоро стићи и у Србију, што би могло да повећа број заражених.

"Долазак делта соја у Србију и земље региона је питање времена, као и скок броја заражених. Треба знати да се делта сој шири око 50 одсто брже него британски, тако да све те ствари иду у прилог томе да ће број заражених расти", упозорава Рихтман.

Пре четири дана Кризни штаб је предложио, а Влада одобрила, попуштање противепидемијских мера, па је ово први викенд у којем ће баште кафића и ресторана радити без ограничења, уз музику.