Читај ми!

"Батут": Препорука за имунизацију деце на разматрању, потрошено више од пет милиона доза вакцина

Агенција за лекове дала је дозволу за употребу "Фајзер-Бионтекове" вакцине за вакцинацију деце од 12 до 15 година. За њено коришћење потребна је и дозвола Института "Батут". Верица Јовановић, директорка тог института, изјавила је да је Агенција за лекове усвојила на захтев самог произвођача препоруке и да је имунизације деце тренутно на разматрању.

Према препоруци произвођача "Фајзер-бионтек" вакцине, преко "Европске агенције за лекове и "Америчке управе за храну и лекове", донета је препорука да деца од 12 до 15 година могу да се вакцинишу. Верица Јовановић, директорка Института "Батут" изјавила је гостујући у Јутарњем дневнику да је Агенција за лекове усвојила на захтев самог произвођача вакцине препоруке о имунизацији деце у том узрасту.

Објаснила је да Национална комисија за имунизацију (НИТАК) детаљно анализирa све препоруке, све индикције, контраиндикације и у складу са тим се одлучује да ли ће се за територију Србије препоручити имунизација.

Навела је да је управо заказан састанак Националне комисије за имунизацију на коме ће се размотрити сви аспекти имунизације уз подршку свих стручних тела.
 
"Имунизација ове популације се препоручује пре свега у заштити и контроли епидемијске појаве ковида 19. Као и за све друге вакцине, улога педијатра је веома велика и важно је да испрати здравствено стање детета пре него што прими вакцину", истакла је Јовановићева. 

"Сумње нема, имунизација деце од 12 до 15 година је тренутно на разматрању. У великом броју земаља се већ примењује, све је то кренуло од краја маја и почетком јуна, а неке државе најављују да ће имунизацију започети до јесени како би се спречило масовно ширење епидемије код деце у колективима и избегло затварање школа", рекла је Јовановићева.

"Вакцинација прави и најјачи лек, потрошено више од пет милиона доза"

Упозорила је да ризик заражавања није прошао и да су све мере које су сада предложене, одраз епидемиолошке ситуације која је сада далеко повољнија. 

Нагласила је да је једини, прави и најјачи лек у овом тренутку вакцинација и апеловала на грађане да се вакцинишу.

"У нашој земљи је, према подацима којима располажемо, више од пет милиона доза потрошено. Негде око 2.500.000 је дато код примо вакцинације, а око 2.500.000 особа је примило у две дозе вакцину", рекла је Јовановићева.

Навела је и да посебна Радна група за анализу смртних исхода од ковида 19, на чијем је челу интензивно анализира податке и очекује да ће до краја јуна имати извештај за период до 31. децембра 2020. године.