Читај ми!

Од данас важе нове мере, наставља се вакцинација на више од 220 пунктова

Због стабилније епидемијске ситуације, поново се попуштају мере. Та одлука односи се на угоститељске објекте, малопродајне радње, спортске догађаје, прославе, матурске свечаности. Од почетка пандемије регистровано је 715.147 случајева, од 4.293.037 тестираних узорака, а од последица ковида 19 преминуло је 6.976 особа.

"Батут": Препорука за имунизацију деце на разматрању, потрошено више од пет милиона доза вакцина

Верица Јовановић, директорка Института "Батут" изјавила је гостујући у Јутарњем дневнику да је Агенција за лекове усвојила на захтев самог произвођача "Фајзер-Бионтек" вакцине препоруке о имунизацији деце од 12 до 15 година.

"Сумње нема, имунизација деце од 12 до 15 година је тренутно на разматрању", потврдила је Јовановићева.

Нагласила је да је једини, прави и најјачи лек у овом тренутку вакцинација и апеловала на грађане да се вакцинишу.

"У нашој земљи је према подацима којима располажемо више од пет милиона доза потрошено. Негде око 2.500.000 је дато код примо вакцинације, а око 2.500.000 особа је примило у две дозе вакцину", рекла је Јовановићева.

 

У Нишу вакцинисано 22 одсто младих

Вакцинација у Нишу тече уобичајено. Ниш предњачи по броју вакцинисаних, а када је реч о младима, 22 одсто особа до 35 година је примило вакцину.

Директор Дома здравља Ниш Милорад Јеркан рекао је за РТС да су према плану прво старији вакцинисани, а да су у међувремену радили са младима и говорили им о значају вакцинације.

Додао је да се највише младих вакцинисало у тржним центрима - преко 10.000, а да су преко месних заједница успели да вакцинишу велики број младих у сеоским подручјима.

"Није ни чудо што очекујемо да ће у наредном периоду тај број бити повећан и очекујем да ћемо можда за неки дан прећи 24, 25 посто", казао је Јеркан.

Додао је да се очекује да у наредним данима буде дато око 14.000 доза вакцине, што ће допринети да Ниш дође до 60 одсто вакцинисаног пунолетног становништва.

Разговор Јелене Пиљевић са Милорадом Јерканом

Данас исплата 3.000 динара вакцинисаним пензионерима

Данас почиње исплата једнократне помоћи од 3.000 динара за пензионере који су се до 31. маја вакцинисали макар једном дозом вакцине.

Министар финансија Синиша Мали је на Инстаграм профилу написао да ће од сутра новац бити исплаћиван и осталим вакцинисаним грађанима.

До сада се за ову меру помоћи државе пријавило око 1,2 милиона грађана Србије.

У Србији су, према последњим подацима, регистрована 132 нова случаја коронавируса, а тестиран је 10.621 узорак, што је најмањи проценат инфицираних у односу на број тестираних у последњих годину дана.

Преминуло је још шест особа. У болницама се налази 407 пацијената, од којих је 20 на респираторима, саопштило је Министарство здравља.

Наставља се вакцинација на више од 220 пунктова.

Од данас важе нове мере - све малопродајне радње моћи ће да раде без ограничења.

Угоститељски објекти на отвореном моћи ће да раде без забрана, а у затвореном до један час иза поноћи, уз поштовање свих противепидемијских мера. Дозвољена је и музика у тим објектима.

Дозвољено је присуство публике на стадионима и свим спортским догађајима. Капацитет отворених објеката је до 50 одсто, а у затвореним до 30 одсто.

Дозвољено је окупљање до 500 људи у затвореном простору и на отвореном.

Сви који планирају било какву врсту окупљања више од 500 посетилаца, не могу то да раде без сагласности Кризног штаба.

Такође, дозвољене су прославе матурских свечаности уз услов да у затвореном простору не може бити више од 500 људи.

Биће дозвољена организација рекреативне наставе и екскурзија.

На снази је остала мера ношења маски у затвореном простору.