Читај ми!

Попуштање мера од среде – у затвореном и до 500 људи, продужен рад кафића и продавница, дозвољене матуре и екскурзије

Према последњим информацијама, борбу са ковидом у Србији изгубило је још осморо оболелих, а коронавирус је потврђен код 124 особe од 8.287 тестираних. На респиратору су 24 особе. Кризни штаб донео препоруке о новим мерама.

Весић: Прва вест је да смо се вратили нормалном животу

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је у Београдској хроници да је Кризни штаб прихватио мање-више све захтеве Града.

"Влада би требало сутра или прекосутра да усвоји уредбу. Када усвоји уредбу, угоститељски објекти ће радити до један час иза поноћи ако су у стамбеним зградама, а они који нису у стамбеним зградама имаће неограничено време, као и пре ковида. Дозвољено је емитовање музике у свим угоститељским објектима до један сат иза поноћи. Затворени делови угоститељских објеката могу да раде до један сат", казао је Весић.

Према његовим речима, дозвољено је и организовање наставе у природи, као и рекреативне наставе, екскурзија и матурских вечери и свадби уз примену свих препорука које је Завод за јавно здравље направио пре неколико месеци.

"Важно је да ће фестивали морати да траже посебно одобрење од Кризног штаба, али ће они моћи да се организују уз примену мера. Дозвољено је присуство публике на спортским теренима, до 30 посто у затвореним, а до 50 одсто на отвореним теренима", изјавио је Весић.

Апеловао је на све угоститеље да се заиста потруде да се придржавају мера које су на снази, "јер нас чека и јесен и зима и да сада када смо се вратили нормалном животу да се поштују мере".

"Све зависи од нас самих и да ли ћемо се понашати уз мере опреза, јер ковид није побеђен", навео је Весић.

Прва вест је, напомиње, да смо се вратили нормалном животу.

"То је велика победа грађана и грађанки Србије и грађана и грађанки Београда, где је вакцинисано преко 52 одсто, они су то и заслужили, али уз опрез да се придржавамо свих мера, јер вирус може и да се врати", навео је Весић.

На питање да ли ће се на матурским вечерима носити маске, Весић наводи да се неће носити маске, али да би требало да се мери температура.

"То значи да би требало да воде рачуна о размаку, да одвоје музику плексигласом, да поштују мере, јер је то у интересу свих", навео је Весић.

Наводи да верује да је живот победио и да нећемо имати ситуацију каква је била.

"Чињеница је да је Београд био најдисциплинованији, ми у популацији од 65 до 74 године имамо преко 81 одсто вакцинисаних. Београђанке и Београђани су заслужили да се врате нормалном животу", каже Весић.

Нове мере Кризног штаба, Гојковић: Ситуација стабилна

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић навео је, после седнице Кризног штаба, да је епидемијска ситуација стабилна.

"Видите и сами да већ један дужи временски период имамо једну стагнацију, један ниво броја заражених који је константан. Ситуација у болницама је задовољавајућа. Имамо мање од 500 пацијената у болницама који се лече од ковида", рекао је Гојковић.

Додао је да здравствени систем на лето чека велики посао и да желе што пре да се вратимо нашем свакодневном раду.

Гојковић је навео да ће према препорукама све малопродајне радње моћи да раде без ограничења. 

Угоститељски објекти на отвореном ће моћи да раде без забрана, а у затвореном до један час иза поноћи, уз поштовање свих противепидемијских мера. Дозвољена је и музика у тим објектима.

Кризни штаб је препоручио да се дозволи присуство публике на стадионима и свим спортским догађајима. Капацитет отворених објеката је до 50 одсто, а у затвореним просторим до 30 одсто.

Омогућено је окупљање у затвореном и на отвореном простору до 500 људи.

"Сви који планирају било какву врсту окупљања где је предвиђено више од 500 посетилаца, не могу то да раде без сагласности Кризног штаба", рекао је Гојковић.

Додао је да су дозвољене прославе матурских свечаности уз услов да у затвореном простору не може бити више од 500 људи.

Завршена седница Кризног штаба

У Палати "Србија" завршена је седница Кризног штаба на којој се разматрало о додатном попуштању мера. 

Заседа Кризни штаб

Почела је седница Кризног штаба, на којој се очекује додатно попуштање мера – одобрење за одржавање матура, свадби и других прослава и окупљања уз поштовање превентивних мера.

У Србији дато скоро пет милиона доза вакцина

У Србији је укупно дато 4.988.039 доза вакцине против коронавируса.

Једну дозу вакцине примила је 2.665.581 особа, док је обе дозе примило 2.322.458 особа.

У установама социјалне заштите заражена четири корисника и седморо запослених

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, на данашњи дан ковид је потврђен код четворо корисника и седморо запослених, саопштило је данас Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. 

Излечен је укупно 5.951 корисник и 3.092 запослена.

Kорисници за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док су запослени код којих постоји таква опасност – у кућној изолацији.

Највише нових случајева у Београду

У Београду је забележен највећи број нових случајева заразе коронавирусом – 20. У Јагодини је регистровано 14 нових случајева, а у Смедереву и Белој Паланци по шест.

По пет случајева забележено је у Крагујевцу и Пријепољу, док су по четири нова случаја регистрована у Убу, Кикинди и Нишу.

У Сремској Митровици, Крушевцу, Параћину, Чачку и Лозници забележена су по три нова случаја.

У осталим насељеним местима регистрована су мање од три нова случаја заразе коронавирусом.

На респиратору 24 пацијента

Према последњим информацијама, борбу са ковидом у Србији изгубило је осам оболелих, а коронавирус је потврђен код 124 особе од тестираних 8.287 узорака.

На респиратору су 24 пацијента, а укупно 479 заражених је хоспитализовано.

Коронавирус посустаје, али и даље односи животе. Наставља се вакцинација без заказивања, вакцином по избору.

Министар здравља Златибор Лончар је рекао да су млади озбиљни преносиоци вируса, а нису довољно вакцинисани, док су се старији вакцинисали и придржавају се мера. 

Лончар је изјавио је да је ситуација у здравственом систему под контролом кад је реч о коронавирусу, и да је сада циљ помоћи што више људима с другим обољењима, чије је лечење трпело због ковида, али и упозорио да пандемија још није прошла и замолио све грађане да се не опуштају. 

Тренутно доступна истраживања која се раде у земљама где је вакцинисан највећи број људи указују на то да постоје два могућа модела за примање треће дозе вакцине против коронавируса, рекао је министар здравља.

Данас заседа Кризни штаб, који би требало да анализира тренутну епидемијску ситуацију и од струке се очекује додатно попуштање мера – одржавање матура, свадби и других прослава и окупљања, уз поштовање превентивних мера. 

Ситуација са ковидом је боља него што је била, имаћемо још проблема, а видећемо хоћемо ли после лета имати талас, можда блажи него што је био, рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић.

Због пандемије коронавируса, Мађарска је у септембру прошле године ограничила редовни путнички саобраћај преко границе са Србијом на три гранична прелаза, од постојећих девет. Због успешне вакцинације и повољне епидемијске ситуације у обе земље, мађарска влада одлучила је да поново отвори неколико граничних прелаза са Србијом.

Интегрисани српско-мађарски прелаз Бачки Виногради поново је отворен и ради по устаљеном радном времену од 7 до 19 часова, као и Ђала и Бајмок, а све време су радили Хоргош, Келебија и Бачки Брег.