Читај ми!

Нових 7 жртава ковида, још 210 заражених коронавирусом – Словенија скинула Србију са црвене листе

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од последица ковида преминуло 7 особа. Потврђено је 210 нових случајева заразе од 9.730 узорака. На респираторима је 20 пацијената.

У Италији преминула 18-годишњакиња вакцинисана Астра-Зенеком

У Италији је преминула Камила Канепа 18-годишњакиња вакцинисана Астра-Зенека вакцином. Она је 25. маја примила вакцину.

Осам дана након вакцинације јавила се Хитној помоћи са главобољом, али скенер мозга није показивао ништа неуобичајено. Два дана касније утврђено је да има излив крви у мозак, па је пребачена у болницу Сан Мортено где је и преминула.

Након Камилине смрти тужилаштво у Ђенови је покренуло поступак против непознатих лица за убиство. Биће обављена обдукција, а у истраживање узрока смрти биће укључени професори који се већ баве утврђивањем околности под којима су раније преминуле две особе вакцинисане Астра-Зенека и Фајзер вакцином.

Словенија скинула Србију са црвене листе

На данашњој 81. седници Владе Словеније измењена је Уредба о утврђивању услова за улазак у ову државу у циљу контроле заразних болести па је тако неколико земаља скинуто с црвене листе, међу којима је и Србија.

Осим Србије, на црвеној листи више нису ни БиХ, Немачка, Чешка, Словачка и Црна Гора, објавила је на свом званичном сајту Влада Словеније.

То значи да ће путовања у Словенију из ових земаља бити олакшана, односно према раније донетом правилу, држављани који долазе из земаља са црвене листе морају у десетодневни карантин који може бити скраћен на пет дана уз предочење негативног пи-си-ар теста. Сада више карантин српским држављанима није обавезан.

За улазак у Словенију и даље је потребан пи-си-ар или антигенски тест (урађен у држави чланици ЕУ) не старији од 48 дана, доказ о потпуној имунизацији вакцином против коронавируса или доказ о преболелој инфекцији коронавируса.

У домовима и установама социјалне заштите 11 заражених

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, на данашњи дан коронавирус је потврђен код петоро корисника и шесторо запослених, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Излечено је укупно 5.950 корисника и 3.092 запослених.

На респираторима 20 пацијената

У последња 24 сата у Србији је коронавирус потврђен код још 210 људи од 9.730 тестираних узорака.

Борбу са ковидом изгубило је још седам особа.

На респираторима је 20 пацијената. 

Епидемија коронавируса у Србији се смирује, али вакцинацију је неопходно наставити.

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша рекао је за РТС да очекује да ће доћи нови талас епидемије.

"Колико ће бити тежак зависи од тога колико ће људи бити вакцинисано, који ће тип вируса да се појави и колико ћемо испратити јавне здравствене мере", објаснио је Ивануша.

У Београду је вакцинисано више од 721.000 особа, навео је заменик градоначелника Горан Весић.

Поручио је да је сада важно апеловати на младе да се вакцинишу у што већем броју.