Читај ми!

У Врање и Лозницу на вакцинацију дошло скоро 2.000 држављана Северне Македоније и БиХ

Наставља се и бесплатна вакцинација грађана суседних држава. У Врању се овог викенда вакцинишу грађани из Северне Македоније, а у Лозници из Босне и Херцеговине.

За вакцинацију током викенда у Врању пријавиле су се 753 особе и биће вакцинисане Фајзеровом вакцином.

Гужве нема, отворено је више пунктова и до сада је у Врању вакцинисано 1.105 грађана из Северне Македоније. Долазе из свих крајева Северне Македоније и циљ им је да се што пре вакцинишу.

Марина Петрова из Скопља каже да је имала заказан термин у својој земљи, али да жели да се што пре вакцинише и заврши агонију с маскама.

"Првенствено да се заштитимо, не путујемо никуда, нисмо планирали, осим за Србију и Републику Српску, превентивно", каже Станоје Гордић из Скопља, који је у Врање дошао с целом породицом.

Јулијана је такође дошла из Скопља јер, како каже, већ годину и по дана не функционише нормално због епидемије.

Директор Здравственог центра у Врању, докторка Љиљана Антић, каже да нема проблема у организацији и да имају и добровољце који им помажу.

"Морамо да се похвалимо и мањим бројем заражених, односно мањим бројем пацијената у нашој ковид болници који иде до двадесетак, мањи је број првих прегледа, 30-ак у нашој ковид амбуланти, па имамо много већи број здравствених радника који могу да учествују у нашој вакцинацији", истакла је докторка Антић.

Десетине грађана БиХ на вакцинацији у Лозници

Од 3. јуна, када је за држављане БиХ омогућена вакцинација у нашој земљи, у Лозници је вакцинисано више од 1.000 људи. Од јутрос чека на десетине држављана БиХ који су пристигли из свих крајева, углавном из Тузле и Сарајева. Део њих је замољен да оде до Шапца, јер тамо нема гужве.

Држављани БиХ могу да се одлуче "Синофармову" и "Фајзерову" вакцину, на располагању им је шест пунктова.

Оно што се јавља као проблем је што у Дому здравља не знају колико ће грађана из БиХ пристићи. У склади с тим нису били ни у могућности да организују запослене. Организовано је све особље и лекари и радиће до 14 часова.

"Нас четворо је дошло из Тузле, а има нас машала. Код нас нема вакцине, а кад ће доћи, питај бога", рекао је један грађанин Тузле.

Због дезинфекције, у недељу неће бити могуће примити вакцину у Дому здравља у Лозници.

Данас су током дана повремено формиране и гужве на граничном прелазу, како у Трбушници, тако и у Малом Зворнику.