Читај ми!

Поповић: У првој фази четири милиона вакцина из "Торлака"

Супстанца за производњу "спутњик В" поподне стиже на "Торлак" и од петка почиње производња вакцине на том институту, рекао је за РТС министар Ненад Поповић. У првој фази биће произведено четири милиона вакцина, каже министар.

Oчекује се да би прва вакцина из "Торлака", могла да дође до пункта за вакцинацију за 10 дана. Од јануара месеца је било више обостраних посета из Института "Торлак" и Института "Гамалеја" како би се видело да ли вакцина може да се производи у Србији. Након више провера "Торлак" је добио зелено светло за производњу вакцине.

Министар Ненад Поповић рекао је да је супстанца за вакцину стигла на Аеродром "Шереметјово" и данас поподне ће се транспортовати у Београд у специјалним контејнерима на температури од плус два до плус осам степени.

"Када стигне у Београд иде у "Торлак", где је све спремно за производњу вакцине која ће почети сутра у поподневним сатима", навео је Поповић.

Према његовим речима, за први период од четири до шест месеци ће се произвести четири милиона вакцина "спутњик В". Нагласио је да је производња друге дозе вакцине јако компликована.

"Вакцина "спутњик В" је постигла изванредан резултат показују истраживања. Ефикасност је дошла до 97,6 процената", каже Поповић.

Наводи да ће се вакцина користити првенствено за наше грађане, јер је такав договор председника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића, али наравно да ће Србија помагати и региону.

Министар Поповић ће у Санкт Петербургу, где се одржава Mеђународни економски форум имати више састанака. "Сви очекују да кренемо у пробој на руско тржиште јер можемо да извозимо без царина", навео је Поповић.