Читај ми!

Преминулo још 9 особа, 287 новозаражених у Србији

Током протекла 24 сата у Србији је регистровано 287 новозаражених коронавирусом, а девет инфицираних пацијената је преминуло од ковида 19. Тестирано је 10.912 узорака.

Директорка Ковид болнице у Батајници: Ситуација под контролом, много лакше се дише

Директорка Ковид болнице у Батајници, докторка Татјана Аџић Вукичевић, каже за РТС да је у тој здравственој установи сада ситуација под контролом и да се много лакше дише. Тренутно су хоспитализована 153 пацијента, од чега је 28 у јединицама интензивног лечења, девет интубирано.

"Преостали су на другим модовима вентилације, а 127 болесника се налази у полуинтензивним негама", додаје докторка.

"Ситуација је далеко стабилнија, боља и повољнија о чему сведоче празни кревети. Ми никада више у животу не бисмо желели да отворимо ове две јединице, желели бисмо да ово у будућности има другу намену и да лечи неке друге болеснике који нису оболели од ковида", поручује Аџић Вукичевићева.

Навела је да је приметан драстичан пад броја пријема, данас током дана их је било пет.

Када је реч о старосној структури тренутно хоспитализованих, докторка каже да доминирају пацијенти који су у седмој и осмој деценији живота.

Нагласила је и да је 99 одсто њих невакцинисано и још једном апеловала на грађане да се вакцинишу.

У Србији дато скоро 4,7 милиона доза вакцина

У Србији је, према најновијим подацима, дато укупно 4.695.976 доза вакцина против коронавируса.

Укупан број грађана који су примили прву дозу вакцине и оних који су примили обе дозе је 2.574.108.

Обе дозе вакцине примило је 2.121.868 грађана.

Највише новозаражених у Београду, у осталим местима мање од 20

Највише новозаражених у последња 24 сата регистровано је у Београду – 44 нова случаја заразе.

У Бору је потврђено још 18 новооболелих, Новом Пазару 14, Новом Саду 12, Темерину и Нишу 11, Шапцу 9, Сремској Митровици и Пријепољу по 7, Босилеграду, Панчеву, Краљеву и Ужицу по 6, Ваљеву, Зрењанину и Суботици по 5.

Остала места бележе мање од пет нових случајева заразе.

У домовима и установама социјалне заштите 20 оболелих

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, коронавирус је потврђен код четворо корисника и 16 запослених, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Излечено је укупно 5.948 корисника и 3.082 запослена у тим установама.

Министарство подсећа да су корисници за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени у изолацију, док су запослени, код којих постоји таква опасност, у кућној изолацији.

На респиратору 38 пацијената

У последња 24 сата у Србији је потврђено 287 нових случајева заразе коронавирусом од тестираних 10.912 узорака.

Борбу са ковидом изгубило је још 9 људи. Од почетка епидемије у Србији је од последица заразе преминула 6.881 особа.

У болници је 581 особа, а на респиратору 38 пацијената.

Угоститељи су протекле ноћи, први пут након попуштања рестриктивних мера, радили до поноћи и на отвореном и у затвореном простору, а трафике нон-стоп. На територији града Београда поново је успостављен ноћни јавни превоз путника.

Производња руских "спутњик В" вакцина против коронавируса почиње на "Торлаку" у петак, 4. јуна, потврђено је РТС-у.

Mинистар одбране Небојша Стефановић рекао је, oбилазећи радове на изградњи нове ковид болнице у Новом Саду, да не жели да прецизира колико ће тачно пре рока бити завршени радови, али је навео да напредују много брже него што је првобитно планирано.

Небојша Стефановић је изјавио да ће нова ковид болница бити дефинитивно спремна да првог дана септембра прими прве пацијенте, саопштило је Министарство одбране.

Истакао је и да је око 20.000 припадника система одбране вакцинисано првом дозом, док је око 14.000 у потпуности имунизовано.

Академик Миодраг Чолић рекао је за РТС да је заустављању таласа заразе који је започео у марту допринела вакцинација, као и да мисли да ћемо морати редовно да се вакцинишемо. Угледни имунолог сматра да нас током јесени поново очекује борба против ковида, али у нешто мањем обиму.