Читај ми!

Tиодоровић за РТС указује шта је неопходно да би могли да се организују велики фестивали

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за РТС да је тешко одговорити на питање када би могле да буду оранизоване свадбе и весеља. Додаје да ће ситуација бити јаснија половином јуна и да треба пратити број нових случајева. За организовање великих фестивала морамо да имамо вакцинисано бар 50 одсто младих људи, каже Тиодоровић.

Бранислав Тиодоровић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је на попуштање мера утицало то што су подаци у опадању.

"У току месеца ћемо доћи на оно што желимо, а то је да будемо испод 100 на дневном нивоу, најбоље је на 35, а онда бисмо били међу неколико земаља у Европи које одржавају низак ниво", нагласио је Тиодоровић.

Истакао је да ситуацију треба сагледати реално и одржавати је. Многе земље су, каже, почеле да попуштају мере, као и Србија.

"Ово попуштање било је за очекивање, морамо то да радимо опрезно и стрпљиво, на тај начин се побеђује ова болест", истиче Тиодоровић.

Тешко је, каже, одговорити на питање када би могле да буду дозвољене свадбе и весеља.

"Одговор не може бити другачији од тога да пратимо кретање новозаражених. Наше болнице се празне, прелазе у нормалан рад, значи да смо на добром путу, то значи да ће нам две ковид болнице, Батајница и Крушевац, примати болеснике ако се буду појавили", рекао је епидемиолог.

Додао је да ће вероватно половином јуна ситуација бити нешто јаснија.

"Имамо један природни процес, после великих таласа обично се дешава да имамо мањи број новозаражених. Велики је утицај вакцинације и њоме епидемију можемо сузбити дотле да можемо нормалније да живимо", наглашава Тиодоровић.

Говорећи о организовању великих фестивала, члан Кризног штаба наводи да и то зависи од вакцинације младих људи.

"Ако се млади људи вакцинишу већим обимом, ово од 20 одсто за људе од 18 до 35 година, то није довољно, треба да будемо бар на 50 одсто, онда се може очивати да сви наши фестивали стварно буду отвореног типа за оне вакцинисане, пи-си-ар негативне или антигенски тест. Ако будемо искористили ове дане пред нама да се млади вакцинишу, имаћемо тај резултат", наводи тиодоровић.

Указао је да 15 градова већ има испуњену "квоту" од 50 одсто вакцинисаних грађана, а десетак градова је на том путу.

"То је добар тренд, сад морамо посветити пажњу оним мањим градовима који немају чак ни 20-25 одсто, мора више да се уради. Млади морају да имају интерес који треба разумети, треба схватити да њима треба друга мотивација – лепши, комотнији живот, уживање у музици и природи", указао је Тиодоровић.