Читај ми!

Основана Радна група за анализу смртних случајева током епидемије ковида 19

Министар здравља Златибор Лончар је, после састанка са државним секретарима и челницима здравствених установа, рекао за РТС да је дошао тренутак да се оформи Радна група Министарства здравља за анализу смртних случајева током епидемије ковида 19 због будућих генерација.

Министар Лончар је рекао да ће у Радној групи бити представници болница, локалних самоуправа и они који се баве статистиком.

"Рекли смо да ћемо, када се створе услови, оформити тим који ће се бавити анализом смртних случајева од ковида 19. Једини начин да се поуздано зна да ли је неко преминуо од короне је обдукција, али она није смела да се ради због препоруке ЗСО", најавио је Лончар.

Према његовим речима, то радимо због будућих пандемија да нове генерације могу да извуку поруку.

"У тој анализи биће обухваћени и људи који су умрли, а нису били у болници. Анализираћемо потврде о смрти, па ће се видети да ли је из породице умрлог неко био у додиру са ковидом", нагласио је Лончар и додао да у потврди о смрти пише све.

Каже да ће се узимати све у обзир и да се ништа неће крити. "Желимо да изађемо са подацима транспарентно. Хоћемо да видимо тачно шта се дешавало", нагласио је Лончар.

Министар је рекао да је потребно минимум пар недеља за резултате и замолио све за стрпљење како би се након анализе објавиле бројке.