Читај ми!

Поповић: Прве дозе "Спутњик В" вакцине са Торлака за 15 до 20 дана

Србија је прва земља у Европи која ће производити "спутњик В" вакцину. Министар без портфеља Ненад Поповић најавио је за РТС да би прве количине са "Торлака" могле да буду за 15-20 дана.

Руски Национални институт за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" потврдио је квалитет вакцине произведене на "Торлаку" и одобрио да се производи "спутњик В". Србија је прва земља у Европи која ће производити ту вакцину.

Министар без портфеља Ненад Поповић рекао је да је колеге из Србије јуче примио директор Института "Гамалеја" и цео тим стручњака, који су им уручили цертификат за производњу вакцине "спутњик В" на "Торлаку".

Према његовим речима, у престижном руском институту је утврђено да је све потпуно исто као када се вакцина производи у Русији.

"Одали су нам признање да смо земља која је у најкраћем року успела да спроведе у дело договорено и успела да заврши поступак. Контролисано је 18 параметара на основу којих је донета одлука", навео је Поповић и апеловао да грађани користе ову вакцину.

Поповић је најавио да ће у наредних 10 до 15 дана кренути супстанца из Русије, која ће долазити у специјалним амбалажама, а "Торлак" ће имати 10 до 15 дана да искористи ту супстанцу.

Навео је да би за почетак на "Торлаку" требало да произведе око 100.000 вакцина, и да се прве дозе могу очекивати за 15 до 20 дана. "Вакцина са "Торлака" биће по светским стандардима", нагласио је. 

"Треба рећи да су Влада Србије и председник одлучили да уложе у "Торлак" педесет милиона евра у најзахтевнију опрему, како бисмо од следеће године производили цео циклус, да не добијамо више супстанцу из Русије. 'Торлак' има кадрове, деценије улагања у кадрове, су дали резултат", закључио је Поповић.

Поновио је да овога не би било да није било договора између председника Вучића и Путина.