Читај ми!

Ашанин за РТС: Све више болница излази из ковид система

Због повољније епидемијске ситуације и мање пацијената на болничком лечењу, из ковид режима изашли су клиничко-болнички центри "Звездара" и "Драгиша Мишовић", а током недеље редовном раду враћа се и Специјална болница у Младеновцу. Директор Универзитетског клиничко-болничког центра Србије проф. др Милика Ашанин рекао је да ће се са ковидом борити до краја борити Клиника за инфективне и тропске болести и ковид болница у Батајници, чија се улога у здравственом систему тек сад види.

Проф. др Милика Ашанин рекао је за РТС да ће у ковид режиму до краја остати Клиника за инфективне и тропске болести и ковид болница у Батајници. Истакао је да је, када је реч о пацијентима, ситуација у болницама боља.

"У јеку епидемије у овом последњем, четвртом таласу епидемије, ми смо имали на дневном нивоу и по 350 прегледа у нашој пријемно-тријажној амбуланти Клинике за инфективне и тропске болести, а у дану за нама имали смо 77 и тај тренд је бољи", навео је Ашанин током гостовања у Јутарњем дневнику.

Како је додао, уз то иде и мањи број хоспитализација и да је клиника на половини попуњености капацитета, а да се улога ковид болнице у Батајници у здравственом систему Србије тек сад види.

"Прво, спасила је здравствени систем децембра прошле године, увођењем великих болничких капацитета, а сада је омогућила и бољу организацију и редистрибуцију пацијената на нивоу здравственог система", објаснио је Милика Ашанин.

Истакао је да је прелазак Градске болнице на Звездари и КБЦ "Др Драгиша Мишовић" у не-ковид систем био могућ само због тога што постоји ковид болница у Батајници.

Ашанин је навео да је у јеку епидемије, 30. марта, у Батајници било 913 пацијената, од чега је на интензивној нези било око 100 пацијената, а на респираторима 66 особа, што су били готово попуњени капацитети.

"На данашњи дан, ми имамо 342 пацијента, имамо четрдесетак пацијената у јединици интензивног лечења и 19 пацијената на респиратору", казао је Ашанин.

Истакао је да је од марта прошле године Ургентни центар имао око 120.000 прегледаних пацијената, а пружио је око 260.000 различитих прегледа.

"Ми осећамо и присуство других болница у здравственом систему. Прво је изашла 'Бежанијска коса', а данас, сутра излазе две велике болнице и то ће сигурно омогућити да се наши пацијенти вежу за своје болнице где су се и раније лечили. Сигурно ће нам бити лакше и суочићемо се са ситуацијом да можемо слободније да радимо, да имамо више времена и простора, да имамо више дијагностичких могућности и више могућности за операције", истакао је Ашанин.

У поликлиници УКЦ Србије обави се око 340.000 прегледа годишње 

Додао је да се у поликлиници УКЦ Србије годишње обави око 340.000 прегледа и да није било лако тај систем пребацити и разместити по објектима клиничког центра, као и да је било потребно радити у ходу.

"Мени се чини да у јавности не постоји ништа, ниједан коментар, да се то на неки начин осетило одлагањем, непримањем терапије или мањим радом у амбулантама дневних болница", рекао је Милика Ашанин.

Говорећи о лечењу нековид пацијената, Ашанин је навео да су се трудили да се они не занемаре, пошто сваки други грађанин Србије болује од кардиоваскуларних болести.

"Ми смо се трудили да се лечење таквих болесника и интервенције у сали за катетеризације и перкутарне коронарне интервенције са имплантацијом стента одрже и одржали смо. Ми смо у нашим салама за катетеризацију обавили негде око 4.000 интервенција. То је готово број који је мало мањи од онога који смо имали 2019. године", рекао је Ашанин.

Истакао је да је највећи застој забележен у домену ортопедије и да је Клиника за ортопедске болести у дужем периоду била сама, пошто је болница на Бањици два пута улазила на ковид систем, али да се сада отвара више простора.