Читај ми!

Нормалном животу се можемо вратити до лета – али само уз вакцинацију

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за РТС да треба бити опрезан и стрпљив са попуштањерм мера, али да уз масовну вакцинацију већ у јуну можемо бити у много бољој ситуацији него што смо данас. Гастроентеролог онколог Дино Тарабар истиче да се већ сада јасно види како бројеви падају. Директор Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић" Владимир Ђукић најављује да се после више од 400 дана враћају у нормалан режим рада.

Још једно пролеће полако пролази а корона је и даље ту, али, сада имамо вакцину против тог смртоносног вируса, а ситуација у црвеним зонама је много боља него пре само месец дана.

Директор Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић" Владимир Ђукић рекао је у емисији Четвртком у 9 да се после више од 400 дана враћају у нормалан нонковид режим рада.

"Број пацијената је такав да не оправдава парализу једног тако моћног клиничко-болничког центра. Имамо 30 ковид пацијената, са свега два пацијента на респираторима", наводи доктор Ђукић.

Каже да тренутно имају само шесторо хоспитализоване деце која се добро осећају.

Наводи да су до јуче имали 6.872 пацијента, што одраслих, што деце, трудница и породиља, из целе Србије, Републике Српске и Црне Горе.

"Логистика је била фантастична. Није фалило ни лекова ни потрошног материјала", истиче доктор Ђукић.

"Приче да је корона исто што и грип не стоје" 

Гастроентеролог онколог Дино Тарабар, који је у црвеној зони био и као лекар и као пацијент, каже да је 5. маја изашао из болнице.

"Успели смо да се изборимо иако смо у све ушли и донекле неспремни. Нисмо знали са чиме долазимо у контакт, у ходу смо учили и видели да болест напада све системе. Свашта смо видели за годину дана. Болест је опасна и прави озбиљне компликације", истиче доктор Тарабар.

Наглашава да приче да је корона исто што и грип апсолутно не стоје.

"Морамо да водимо рачуна. Јесу бројеви пали, али треба наставити са вакцинацијом, да добијемо тај један ниво заштићености довољан да се потпуно релаксирамо", упозорава Тарабар.

Истиче да не види чему толико дискусије на тему вакцинације и зашто се о томе толико прича.

"Сада се већ види како бројеви падају и како се можемо вратити нормалном животу. Можда ћете се и поред вакцине разболети ако добијете велику концентрацију вируса, али имаћете лакшу клиничку слику, нећете завршити на респиратору. Нисмо имали ниједан смртни исход код људи који су добили две вакцине", наводи доктор Тарабар.

"Важно да покажемо стрпљење, нисмо пусто острво"

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже да вакцинација иде доста добро, али да је важно да се вакцинишу и људи у малим местима, а не само у великим градовима.

"Ако имамо 5.500.000 пунолетних грађана, треба да достигнемо макар цифру од 3.000.000 вакцинисаних. Сада смо негде на 2.200.000. У наредних месец и по дана можемо остварити услове да стварно много опуштеније и нормалније живимо", истиче доктор Тиодоровић.

Упозорава да не треба журити са попуштањем мера и да је врло важно да сви покажемо стрпљење.

Што се тиче матурских вечери, венчања, других прослава, музичких фестивала и сличних догађаја, доктор Тиодоровић каже да је, ако се овако настави, уз вакцинацију и поштовање мера, реално о томе причати у јуну.

"Морамо добро да обратимо пажњу на регион. Ми смо део тог региона, део Европе, део света. Нисмо пусто острво. Морамо пазити шта ће нам доћи из подручја као што су Индија, Бразил и Јужна Африка", каже доктор Тиодоровић.

Сматра да већ у јуну можемо бити у много бољој ситуацији него што смо данас.